Ταραχή προκαλεί στην Αθήνα η δήλωση στο MNI αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα προτού λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Οι δηλώσεις που επικαλείται το Γερμανικό πρακτορείο, προφανώς προέρχονται από αξιωματούχους που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του Β. Σόιμπλε, αλλά παραμένει ερωτηματικό αν η Κομισιόν βρίσκεται από πίσω.

Η Κομισιόν φαίνεται να κρύβεται πίσω από το ΔΝΤ για μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης αφού κι άλλη αύξηση των φόρων δεν μπορεί να γίνει.

Το καμπανάκι χτύπησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σημαντικό και από πολιτική άποψη καθώς έχει υπάρξει κόπωση της κοινωνίας αλλά και για λόγους οικονομικούς. «Πρέπει να τελειώσουμε γρήγορα μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου για να ανοίξει μετά η συζήτηση για το χρέος διότι αν πάμε το Μάιο και τον Ιούνιο καήκαμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς δανειστές μπορεί να κρατήσουν μήνες αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως στο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δήλωσαν στο MNI αξιωματούχοι της ευρωζώνης, λέγοντας πως οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα προτού λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις.

Επιπλέον οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις για να κερδίσει πιο χαλαρά μέτρα δεν θα γίνει ανεκτή από την πλειοψηφία των εταίρων της στην ευρωζώνη.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε ότι «οι συνομιλίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα ήταν απλά διερευνητικές» και ότι οι θεσμοί «δεν διατύπωσαν συγκεκριμένες απαιτήσεις» καθώς δεν έχουν πλήρη στοιχεία.

«Υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό ανάμεσα στο τι ζητάμε και στο τι έχει υποβάλλει ως τώρα η ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα δεν έχουμε προσδιορίσει τοδημοσιονομικό κενό για το έτους, που είναι κρίσιμο συστατικό της αξιολόγησης» ανέφερε η πηγή.

Δεύτερη πηγή υποστήριξε ότι παρά την καλή θέληση που έχουν εκφράσει οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας για την συζήτηση εναλλακτικών μέτρων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την περαιτέρω περικοπή κύριων συντάξεων και του κατώτατου μισθού, η Ελλάδα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να φέρει τέτοια μέτρα.

«Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αν κρίνουμε από τις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τραβήξουν για μήνες. Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω ότι η Ελλάδα θα έχει κάποια πραγματική ανάγκη χρηματοδότησης ως τον Ιούνιο», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο MNI ότι ο «Ο Τσίπρας θα στραφεί τώρα στον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ για βοήθεια» και σχεδιάζει να πάει στο Παρίσι στις 17 Φεβρουαρίου για διμερείς συζητήσεις, μια ημέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής.