«Υπάρχουν περισσότερες από 16 χώρες που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους για το προσφυγικό.  Το επιχείρημα είναι πως από την ώρα που δεν λειτουργούν τα hot spots δεν μπορεί να γίνει η κατανομή όσων δικαιούνται ασύλου σε χώρες της ΕΕ. Αυτό περιέχει μια δόση αλήθειας. Παρόλα αυτά η διαδικασία μετεγκατάστασης είναι μικρή. Θα στείλω επιστολή με την οποία θα τους καλώ να τιμήσουν τις υπογραφές τους» τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Τα hot spots μπορούν να γίνουν μόνο εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 3 δισ. ευρώ  δεν δίνονται στην Τουρκία. Δίνονται στους πρόσφυγες προκειμένου να δημιουργηθούν δομές εκεί. Η διαχειριστική αρχή θα κατανείμει τα χρήματα αυτά και όχι η Τουρκία. Η ΕΕ δεν είναι τράπεζα να δίνει λεφτά σε χώρες. Τα χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα για το προσφυγικό παραμένουν αδρανή σε λογαριασμούς» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: «Η πΓΔΜ δεν είναι μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν έχει κοινά σύνορα με χώρα που είναι στην ΕΕ και ταυτόχρονα στη Συνθήκη Σένγκεν. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ενίσχυσης των συνόρων της πΓΔΜ με στρατό. Η Frontex δεν είναι στρατιωτική δύναμη. Η Ευρώπη δεν προσπαθεί να εγκλωβίσει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.  Η χώρα πρέπει να επαινεθεί για τη στάση της στο προσφυγικό».

Τέλος, ο  Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ  υπογράμμισε πως: «Δεν έγινε ποτέ συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν. Ποτέ δεν έγινε συζήτηση για τη δημιουργία μικρής Σένγκεν».