Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι για την δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλισθεί ότι η εγκατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων θα είναι προσωρινή, καθώς «υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης να εγκλωβιστούν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, δε θέλουν να μείνουν σε κανένα στρατόπεδο».

Η ανακοίνωση, στην συνέχεια αναφέρει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και συγκεκριμένα:

– Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες τελικού προορισμού τους.

– Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.

– Όχι στα hot-spots γιατί αποτελούν κέντρα διαλογής για μετεγκατάσταση ενός μηδαμινού αριθμού προσφύγων, όσων κριθούν χρήσιμοι για τα μονοπώλια κρατών – μελών της ΕΕ που θα τους επιλέξουν.

– Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων, που θα λειτουργούν με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σε αυτά θα παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή.

– Να υπάρξει ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες, μητέρες και παιδιά, θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.

– Καμία συμμετοχή ΜΚΟ στη διάσωση – υποδοχή – περίθαλψη – φιλοξενία – μεταφορά προσφύγων και μεταναστών.

– Καμία παρουσία στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

– Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.

– Έξω η Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

«Στο βαθμό που υλοποιούνται αυτές οι προϋποθέσεις, το εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο του Σχιστού, μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος προσωρινής φιλοξενίας, ώστε να μην περιφέρονται άστεγοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, οικογένειες με παιδιά. Να μη γίνονται έρμαια των διαφόρων κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Τ.Ο. Πειραιά του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό και την νεολαία να μην αποπροσανατολιστεί από ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές που «βάζουν στον στόχαστρο κυνηγημένους ανθρώπους, αθωώνοντας τον ένοχο και για το φαινόμενο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, αλλά και για την ζωή μας σήμερα, που είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».

Το ΚΚΕ, καλεί επίσης τον λαό «να παλέψει για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις και η Σούδα».

Τις γειτονιές μας τις υποβαθμίζει η φτώχεια, η ανεργία, η διάλυση των μονάδων υγείας και παιδείας. Τις ζωές μας τις τσακίζει η πολιτική που φέρνει τώρα τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης με το ασφαλιστικό και που ετοιμάζει και νέα μέτρα. Για όλα αυτά τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής κάνουν τα κορόιδα, λες και για την ανεργία και τη φτώχεια φταίνε οι Σύριοι πρόσφυγες και όχι το κεφάλαιο και η εξουσία του που γεννούν φτώχεια και πολέμους» καταλήγει η ανακοίνωση της Τ.Ο. Πειραιά του ΚΚΕ.