Ιδιαίτερη μνεία στους δημάρχους της Τήλου και του Αγαθονησίου έκανε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία των εργασιών στα κέντρα καταγραφής προσφύγων στα 5 νησιά και τα 2 κέντρα μετεγκατάστασης και προώθησης τους.

Όπως είπε, δέχθηκε ένα συγκινητικό τηλεφώνημα από τη δημάρχου της Τήλου, με το οποίο εξέφρασε τη βούληση των κατοίκων του ακριτικού νησιού να παραχωρήσουν υποδομές ώστε και αυτοί να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια η χώρα να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της προς την ΕΕ.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη συνομιλία του δημάρχου-δασκάλου του Αγαθοννησίου με την υπουργό Άμυνας της Ολλανδίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στο ακριτικό νησί. Είμαστε Ευρώπη της είπε, αλλά κάθε μέρα οι κάτοικοι βλέπουμε ένα αεροσκάφος από την άλλη μεριά να παραβιάζει τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Ο δήμαρχος συνέχισε λέγοντας, ότι θλίβομαι όταν αυτό το βλέπουν Ευρωπαίοι πολίτες που έρχονται ως τουρίστες. Ο κ. Καμμένος παρατήρησε ότι η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας δίνει μάχη για την Ελλάδα.

Ο κ. Καμμένος εξήρε επίσης το επίπεδο της συνεργασίας με τους δημάρχους της Λέσβου και της Λέρου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της καταγραφής των παιδιών. «Έχουν χαθεί 10.000 προσφυγόπουλα» ανέφερε, παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος καταγραφής των ασυνόδευτων παιδιών. Για τα άνω των 12 ετών λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα αλλά για τα μικρότερα δεν υπάρχει τρόπος», πρόσθεσε. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «θα διασφαλίσουμε να μη χαθεί κανένα μωρό και προς την κατεύθυνση αυτή βρισκόμαστε σε συνεργασία και με ξένα κράτη, ώστε να μπορέσουν τα ασυνόδευτα παιδιά να συναντηθούν με τους γονείς τους».

Σημείωσε δε, ότι στα κέντρα καταγραφής θα υπάρχουν ξεχωριστοί χώροι για τα παιδιά στα οποία θα παρέχεται ειδική τροφή πιστοποιημένη από την ΕΕ και θα γίνεται ο απαραίτητος υγειονομικός έλεγχος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις ΜΚΟ. Έχουν όμως διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ΜΚΟ που εμφανίζονται ως τέτοιες αλλά πρόκειται για ισλαμικές οργανώσεις, παρατήρησε.

Οι περισσότερες από 150 ΜΚΟ επί συνόλου 173 που συνεργάζονται με τις αρχές είναι πιστοποιημένες και θα απομονώσουν τις υπόλοιπες που έχουν άλλους σκοπούς, πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι τίποτε δεν θα εμποδίσει στην πραγμάτωση της υποχρέωσης της χώρας προς την ΕΕ, ωστόσο δήλωσε ανοικτός σε διάλογο για την ύπαρξη μιας κοινά αποδεκτής πρότασης από τους δημάρχους για μετεγκατάσταση σε άλλη περιοχή. Ειδικά για το Σχιστό, σχολίασε ότι η επιλογή ενός χώρου είναι δύσκολη, ωστόσο έθεσε τον προβληματισμό οι πρόσφυγες να κινούνται ελεύθεροι στο λιμάνι του Πειραιά, με τον κίνδυνο εκμετάλλευσης τους από τη μία πλευρά και δίνοντας μία κακή εικόνα για τη χώρα ή να βρίσκονται σε έναν αξιοπρεπή χώρο,

Σε τεχνικό επίπεδο αναφέρθηκαν :

Στο Σχιστό έχουν ολοκληρωθεί στο 40% οι υποδομές για τη φιλοξενία 4000 ατόμων.

Στα Διαβατά έχουν ολοκληρωθεί στο 20% για τη φιλοξενία άλλων 4.000 ατόμων. Πρόκειται για σκηνές υψηλών προδιαγραφών από την ΕΕ που μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή στο πλαίσιο μιας κοινά αποδεκτής πρότασης με τις τοπικές αρχές

Στη Λέσβο οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 70%. Το τμήμα Καταγραφής θα εξυπηρετεί 4000 πρόσφυγες και το τμήμα φιλοξενίας 800 άτομα. Το κέντρο λειτουργεί στο 50%.

Στη Χίο οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 70%. Το τμήμα καταγραφής θα εξυπηρετεί αριθμό προσφύγων που θα αποφασίσει η ΕΛΑΣ. Στο κέντρο θα φιλοξενούνται 1000 άτομα, λειτουργεί στο 50%, ενώ κατασκευάζεται δίκτυο αποχέτευσης. Ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ για τη συνδρομή τους.

Στη Σάμο έχει ολοκληρωθεί το 20% των υποδομών και το κέντρο θα φιλοξενεί 1.000 άτομα. Η ΕΛΑΣ θα αποφασίσει για τον αριθμό των ατόμων που θα καταγράφονται στο κέντρο.

Στη Λέρο οι υποδομές έχουν ολοκληρωθεί στο 60%, στο τμήμα θα καταγράφονται 4000 άτομα και θα φιλοξενούνται 800. Το κέντρο λειτουργεί στο 50%.Ο κ. Καμμένος δήλωσε την ετοιμότητα του υπουργείου να συνδράμει τις προσπάθειες των τοπικών αρχών σε ότι του ζητηθεί.

Στην Κω επελέγη το ημιενεργό στρατόπεδο ΛΑΖΑΡΗ. Έχει ολοκληρωθεί το 30% των υποδομών ενώ ο αριθμός των καταγραφέντων και των φιλοξενούντων θα προσδιοριστεί από την ΕΛΑΣ.

Η επιλογή έγινε μετά την οπισθοχώρηση, όπως είπε, του δημάρχου από την πρόταση που είχε υποβάλλει σχετικά με το χώρο εγκατάστασης του κέντρου καταγραφής. Ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι οι φωτογραφίες της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ είναι περυσινές. Είναι ψέματα πρόσθεσε. Ο κ. Καμμένος παραδεχόμενος ότι υπάρχουν λογικές επιφυλάξεις ή ανησυχίες, απέδωσε τις αντιδράσεις σε ακροδεξιά στοιχεία και σε κάποια συμφέροντα που θέλουν να εκμεταλλευθούν τους πρόσφυγες. Μίλησε δε για κλειστά το χειμώνα ξενοδοχεία που δεν κόβουν απόδειξη και παίρνουν 15 ευρώ για να κάνει ντους ο πρόσφυγας, για δωμάτια με τιμή 80 ευρώ χωρίς απόδειξη, για τιμή 4 ευρώ στο μεταλλικό νερό, για ταβέρνες που είναι κλειστές και παίρνουν 5 ευρώ για φόρτιση του κινητού, χωρίς απόδειξη.

Στην κέντρο στην Κω θα υπάρχουν συρματοπλέγματα, αστυνομική φύλαξη, και το κέντρο θα λειτουργεί ώστε σε 24 ώρες οι πρόσφυγες να εγκαταλείπουν το νησί. Κάποιοι θα χάσουν το μαύρο χρήμα, ας το χάσουν, σχολίασε.

Η δε φιλοξενία προσφύγων στα κέντρα αφορά περιπτώσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Εξάλλου τα Γενικά Επιτελεία τροφοδοτούν τα κέντρα όπου στεγάζονται προσωρινά οι πρόσφυγες στην Αθήνα με 1.000 μερίδες συσσιτίου και 1000 φιάλες νερού.

Ο κ. Καμμένος γνωστοποίησε ότι χθες ήλθαν στα κέντρα άλλα 100 μηχανήματα καταγραφής προσφύγων.

Όσον αφορά στον κίνδυνο εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι υπάρχουν φωνές στην ΕΕ για κλείσιμο των συνόρων, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες που δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ανάλογα με τις δυνατότητες τους

Για δε τους μετανάστες είπε ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Φέρνοντας ως παράδειγμα το Πακιστάν που δεν δέχεται να πάρει πίσω τους πολίτες του, ο κ. Καμμένος κάλεσε την ΕΕ να πιέσει την ασιατική χώρα.

Παράλληλα επανέλαβε την πρόταση του το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τις δυνατότητες του να ενημερώνει τη Φρόντεξ για τον απόπλου ενός σκάφους με πρόσφυγες, ώστε να επιχειρεί από κοινού με την τουρκική ακτοφυλακή στα τουρκικά παράλια για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Τέλος ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ , την περασμένη Παρασκευή ο γ.γ. αναφέρθηκε στην πρόθεση του ΝΑΤΟ να προωθήσει AWACKS την Τουρκία ώστε να διαπιστώνει τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά αεροσκάφη. Ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι είναι καλοδεχούμενη μία τέτοια κίνηση διότι θα βοηθήσει την Τουρκία να κατανοήσει ότι παραβιάζει ευρωπαϊκά σύνορα, ευρωπαϊκή γη. Παράλληλα αφού επανέλαβε ότι με την Τουρκία δεν έχουμε διαφορές στο Αιγαίο, κάλεσε τη γείτονα να σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Δεν έχουμε προκλητική συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας θέλουμε η Τουρκία να σεβαστεί τις συμφωνίες , ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για τις ελληνικές προτάσεις και ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.