Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στη Βιέννη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης μεταφέρει το μήνυμα πως «η Ελλάδα απορρίπτει τη βύθιση από βάρκες με πρόσφυγες ως παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η ίδια προσπαθεί να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορα προς την Τουρκία από κοινού με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex», όπως τονίζει σε τηλεγράφημά του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, έχει σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη συνομιλίες με την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και αργότερα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών (ΣΣ και πρώην πρέσβη της χώρας του στην Ελλάδα), Μίχαελ Λίνχαρντ.

Η Βιέννη είναι ο πρώτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, στις τρεις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στον λεγόμενο «προσφυγικό διάδρομο» και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσφυγική κρίση, δηλαδή, Αυστρία, Σλοβακία και Ουγγαρία, με στόχο να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις.

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, από κοινού με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex. Την ίδια στιγμή όμως δεν βυθίζει βάρκες με πρόσφυγες, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και των διεθνών συνθηκών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αύριο, Τρίτη, ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ιβαν Κόρτσοκ, ενώ την Τετάρτη θα βρεθεί στη Βουδαπέστη όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πίντερ, τον υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τάκας Σάμπολτς Φέρεντς, καθώς και τον υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας, Λεβέντε Μάγκιαρ.