Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών χθες μετά τη γνωστοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε: «Η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας συνιστά απτή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια, χαιρετίζουμε την ομόφωνη καταδίκη της από το ΣΑ του ΟΗΕ».

Η Πιονγκγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση αψηφώντας τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη Βόρεια Κορέα να αναπτύσσει και να χρησιμοποιεί τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομοφώνως και με «δριμύτητα» την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών και επανέλαβε ότι προτίθεται να λάβει «σημαντικά μέτρα» μετά την πυρηνική δοκιμή του Ιανουαρίου.

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι η εκτόξευση, που παρουσιάσθηκε από την Πιονγκγιάνγκ ως εκτόξευση δορυφόρου, «χρησιμοποιεί την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων» και κατά συνέπεια «συμβάλλει στην ανάπτυξη από τη Βόρεια Κορέα συστημάτων εκτόξευσης πυρηνικών όπλων», δηλαδή διηπειρωτικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές ικανών να πλήξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται σαφώς για απειλή κατά της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας».