Σχεδόν έτοιμα είναι τα τέσσερα από τα πέντε σημεία που έχουν συμφωνηθεί για hot spots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας πως οι εργασίες στην Κω συνεχίζονται, παρά τις αντιδράσεις.

«Προσωπικά λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων», είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», και πρόσθεσε: «Ντρέπομαι για τη μικρή ομάδα συνελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις πολιτικές και ιδεολογικές, υπάρχει και αυτό το στοιχείο, βρίσκεται πίσω ή μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και μάλιστα ξεπερνά κάθε είδος με επιθέσεις όχι μόνο σε χώρους αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες».

Όπως εξήγησε ο κ. Βίτσας, μετά την ταυτοποίηση, «και το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να σιτίζονται, να στεγάζονται μέχρι 48 ώρες και μετά να μεταφέρονται».

«Από την Κω και τ’ άλλα νησιά φεύγουν όλοι, εκτός και αν καταφέρουμε που πρέπει να τα καταφέρουμε τις διαδικασίες επαναπροώθησης προς την Τουρκία ή προς άλλες χώρες της Αφρικής, και ένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης που αυτή τη στιγμή γίνεται και που αφορούν τους μετανάστες. Αλλά σε κάθε περίπτωση είτε αυτό γίνεται στην ηπειρωτική χώρα είτε στα νησιά αυτό πρέπει να γίνεται γρήγορα», σημείωσε.

«Αυτό που εμείς διαπραγματευόμαστε σαν Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία είναι η επαναπροώθηση στην Τουρκία, γι’ αυτό άλλωστε παίρνει τόσα χρήματα, και η δυνατότητα επαναπροώθησης στις χώρες απ’ όπου ξεκίνησαν. Εδώ έχουμε διάφορα ζητήματα που δεν είναι μόνο της Ελλάδας», ανέφερε, επίσης.