Άρχισαν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού στην Τεχεράνη, με την επίσημη τελετή υποδοχής, παρουσία του α’ ιρανού αντιπροέδρου Ε. Jahangiri, που θεωρείται ομόβαθμος του πρωθυπουργού.

Ο βασικός στόχος του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού στο Ιράν είναι ένας και συνοψίζεται στα όσα ανέφερε την Παρασκευή ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: Να καταστεί η Ελλάδα πύλη του Ιράν προς την Ευρώπη.

Η άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να κάνει ενεργειακό άνοιγμα προς την Ευρώπη, με στόχο να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από την περιοχή με το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, South Pars (βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο, ανάμεσα στο Ιράν και το Κατάρ).

Μετά τις συνομιλίες αναμένεται να γίνει η υπογραφή σειράς συμφωνιών και η συνέντευξη Τύπου.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι:

1.Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις

Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. (Μέσω της Ελλάδας το Ιράν προσεγγίζει έτσι περισσότερο και την ΕΕ)

2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.

Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Γενικότερη πληροφόρηση

Τομείς συνεργασίας

Εμπόριο

Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.

Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προΐόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προΐοντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.

Υπηρεσίες

Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ροές από Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών από ιρανικό έδαφος)

Γεωργικός τομέας

Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.

Ενέργεια

Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).

Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας

Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταΐκά.

Υψηλή Τεχνολογία

Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων

Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους)

Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες

Πολιτισμός

Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.

Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς