Να διαβάσουν τις πολιτικές εξελίξεις επιχειρούν στη Συγγρού έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου και στον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι ξεκάθαρο ότι στη ΝΔ δεν επιθυμούν εκλογές, ούτε οικουμενική κυβέρνηση, όμως επί της ουσίας κανένα από τα δύο σενάρια δεν μπορεί να αποκλειστεί και το μόνο που σημειώνουν είναι ότι όποτε και να γίνουν το κόμμα θα τις κερδίσει και θα βρεθεί στην εξουσία.

Στη ΝΔ αποφεύγουν να εκφράσουν πρόθεση υπέρ μιας πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές ύστερα από το ζήτημα που άνοιξε διάπλατα ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, ενώ βλέπουν τις αντικρουόμενες δηλώσεις μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τις τοποθετήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη λένε πως η ΝΔ δεν επιθυμεί εκλογές. Στη ΝΔ βλέπουν πως υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν χθες να «κλείσουν» το «ανοιχτό παράθυρο» των εκλογών που άφησε ο Πάνος Καμμένος ενώ όλα τα κορυφαία στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Σωκράτης Φάμελλος μιλούν για τον «ορίζοντα τετραετίας» που έχει η κυβέρνηση.

«Νερό στον μύλο» των σεναρίων για εκλογές ήρθε να δώσει και η συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα που τόνισε μεταξύ άλλων, πως «αν χάσουμε την κοινωνική στήριξη, τον ξέρουμε τον δρόμο… Δεν θα χρειαστούμε κανέναν να μας πει το τι θα κάνουμε. Εμείς δεν είμαστε “δεμένοι” στις καρέκλες μας».

Φαίνεται πως υπάρχει η άποψη που βάζει ένα όριο στις απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και η γνώμη ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί πάλι σε εκλογές.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του φροντίζει να βάλει φρένο σε σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι εκλογές είναι η έσχατη και όχι και τόσο επιθυμητή λύση για τη ΝΔ.

Η ηγεσία της ΝΔ παρακολουθεί με σκεπτικισμό και έντονο προβληματισμό τα σενάρια πρόωρων εκλογών και σε κάθε περίπτωση απεύχεται να βρεθεί στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προλάβει να προχωρήσει το σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης του κόμματος.

Στη ΝΔ δεν φαίνεται να φλερτάρουν με την ιδέα να πάρουν μέρος το πολιτικό κόστος μέτρων των μέτρων μέσω μιας οικουμενικής κυβέρνησης.