Ρήξη με τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ και το παλαιοκομματισμό των «βαρονιών», τέλος στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και οικουμενικά κυβερνητικά σχήματα και η οικοδόμηση ενός προφίλ πολιτικής σταθερότητας ήταν τα βασικά μηνύματα που επιχείρησε να στείλει τόσο στο κόμμα, όσο στο εγχώριο και διεθνές πολιτικό ακροατήριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει τους επόμενους μήνες, αλλά με τα σημερινά δεδομένα συνεργασία με τον κ. Τσίπρα δεν είναι εφικτή», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφορικά με τα σενάρια μεγάλου συνασπισμού στα πρότυπα της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι «δεν βάλουμε πλάτη σε μια οικουμενική κυβέρνηση». «Για να συγκυβερνήσει κανείς, πρέπει να συμμερίζεται βασικές αρχές του εταίρου του» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα συμβατικό κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Η στάση που διαφάνηκε να τηρεί ο νέος πρόεδρος απέναντι στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση είναι ότι τάσσεται αναφανδόν υπέρ της επιτυχούς ολοκλήρωσης, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένος να επωμιστεί πολιτικό κόστος, επιρρίπτοντας εκ νέου ευθύνες στις αβελτηρίες της πρώτης  κυβέρνησης Τσίπρα για το φορτίο που καλείται να φέρει εις πέρας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει το Ασφαλιστικό «έτσι όπως έχει έρθει».

Παράλληλα, δεδομένου ότι στη Συγγρού «βλέπουν» τα κυοφορούμενα σενάρια εκλογολογίας να πηγάζουν από το Μαξίμου ως μέσο πίεσης για ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη των μέτρων που έρχονται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε με την παρέμβασή του στο ΣΚΑΙ να «τελειώσει» τις εκλογές, αλλά εμμέσως και τους εσωκομματικούς του επικριτές που τάσσονται υπέρ της σκληρής γραμμής για μετωπική και άμεση προσφυγή στις κάλπες. Καθίσταται εμφανές πως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θέλει να έχει περάσει τον κάβο του Συνεδρίου και να έχει ολοκληρώσει την εσωκομματική ανοικοδόμηση, πριν ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για κάλπες.

«Δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη Νέα Δημοκρατία», παραπέμποντας στο επικείμενο συνέδριο τους κόμματος στις 15-17 Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει και στους κυβερνητικούς υπαινιγμούς για υποκίνηση των αγροτικών κινητοποιήσεων, τονίζοντας πως «αν τους έκλεινα το μάτι, θα πήγαινα στα μπλόκα, όπως πήγαινε ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε απέναντι στις κινητοποιήσεις που διαταράσσουν την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή».

Επιπλέον, επιχείρησε να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τις σκληρές αιτιάσεις του ΔΝΤ, με τις οποίες τον ταυτίζει το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας τις διαφωνίες του στο παρελθόν με το Ταμείο  για το ελληνικό πρόγραμμα. «Προσωπικά έχω διαφωνήσει αρκετές φορές με τον κ. Τόμσεν και το ΔΝΤ για τις εμμονές τους», είπε αναφέροντας ως μια εξ αυτών τον ποσοτικό στόχο των απολύσεων στο δημόσιο.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο δεν πέτυχε το έργο της η προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σημείο καμπής τις ευρωεκλογές του 2014, στις οποίες χάθηκε όπως είπε η μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης, ενώ εκτίμησε πως η τρόικα δεν ήθελε να κλείσει τη διαπραγμάτευση καθώς ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ήταν πλέον εμφανής. «Πληρώσαμε την πρεμούρα του να θέλει να γίνει πρωθυπουργός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.