Προς περαιτέρω όξυνση οδεύει η κόντρα της κυβέρνησης με τους αγρότες που απέρριψαν την πρόσκληση του πρωθυπουργού για διάλογο και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενισχύοντας τα μπλόκα σε ολόκληρο το εθνικό δίκτυο.

Μετά και το νέο μπαράζ δηλώσεων από υπουργούς, με τις οποίες επιχείρησαν το διαχωρισμό των αγροτών σε προνομιούχους «αγροτοπατέρες» και πραγματικά θιγόμενους από το Ασφαλιστικό, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή επανέλαβε την πρόσκλησή του για ειλικρινή διάλογο. Ωστόσο, στηλίτευσε την αδιάλλακτη στάση των αγροτών αφήνοντας αιχμές για «κομματικές αποχρώσεις» στην υποκίνηση των κινητοποιήσεων.

«Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεν προκρίνουμε καταστολή όπως εσείς ούτε στρεφόμαστε κατά κοινωνικών ομάδων. Θυμάμαι ότι πάντα οι αγρότες τέτοια εποχή κινητοποιούνταν και ζητούσαν διάλογο με τον πρωθυπουργό. Εκφράζω την έκπληξή μου γιατί βλέπω ότι για πρώτη φορά τους δίνεται από την αρχή η δυνατότητα να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό και κάποιοι εξ αυτών αρνούνται αυτήν την δυνατότητα. Αναρωτιέμαι γιατί, καθώς αν δεν υπάρξει διάλογος δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, δεσμευόμενος ότι «για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα προχωρήσουμε στην προστασία τους, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Θα προσδιορίσουμε το αγροτικό εισόδημα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι μετά και τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή αποκρυσταλλώθηκε το τοπίο, καθώς όπως τονίζουν ξεκαθαρίστηκε πως η ΝΔ με την πρόταση Μητσοτάκη για συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις, «πρωτοβουλία η οποία βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των αγροτών».

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, οι εκπρόσωποι 37 μπλόκων από όλη την Ελλάδα είχαν αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Έθεσαν δε ως όρο για διάλογο με τον πρωθυπουργό την πλήρη απόσυρση του προσχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό και ζήτησαν εκ νέου διάλογο από μηδενική βάση.

Στις προθέσεις των αγροτών είναι το διάστημα των αποκλεισμών της Εθνικής Οδού να αυξηθεί σε εξάωρα ημερησίως, σύμφωνα με αποφάσεις των τοπικών μπλόκων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επί της παρούσης αποκλείουν δυναμική παρέμβαση και συνεχίζουν να προκρίνουν τον διάλογο, εκτιμώντας ότι η κινητοποίησή τους δεν έχει έρεισμα στην κοινωνία και πως η ανομοιογένεια του αγροτικού κόσμου θα οδηγήσει τις επόμενες μέρες σε διαφοροποιήσεις και διχασμούς εντός του κινήματος.

Πέραν τούτου, θετικά αποτιμούν τη στάση της ΝΔ που έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τον αποκλεισμό δρόμων, γεγονός που απομονώνει τους αγρότες που εντείνουν το φαινόμενο αυτό σε πολλά σημεία ολόκληρου του οδικού δικτύου. Ενδεικτικά είναι τα όσα ειπώθηκαν χθες σε πηγαδάκι του Νίκου Παππά με τον Γιώργο Κουμουτσάκο σε διάδρομο της Βουλής. Ο υπουργός Επικρατείας ευχαρίστησε τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε να μην κλείσουν οι δρόμοι, τονίζοντας πως η κοινωνία έχει καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά στις κινητοποιήσεις αυτές. «Αρνούνται συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τους λέτε να βάζουν και τα τρακτέρ στην άκρη και δεν προχωρά τίποτα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.