«Για πρώτη φορά αφού ο Βενιζέλος δημιούργησε το ΙΚΑ όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι ίσοι» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και επισήμανε πως «το σύστημά μας χαρακτηρίζεται από κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο υπ. Εργασίας παραδέχθηκε πως: «οι εισφορές είναι πράγματι σε υψηλό επίπεδο και για τους μισθωτούς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες» και σημείωσε ότι: «οι εισφορές δεν μπορούν να μειωθούν επειδή έχουμε λάβει την πολιτική απόφαση να μην μειωθούν οι συντάξεις και επειδή λόγω της κρίσης οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Γι’ αυτό τις προσαρμόζουμε ανάλογα με το εισόδημά τους».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε: «Το νέο σύστημα δίνει συντάξεις που για τους μικρούς θα είναι καλύτερες και επιβαρύνει τους μεσαίους και τους ανώτερους. Μπορούμε όμως να κοιτάξουμε στα μάτια όσους μας εμπιστεύθηκαν τον Σεπτέμβριο επειδή η νέα σύνταξη είναι μια σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης. Για πρώτη φορά δίνουμε ελπίδα ότι και σήμερα ο εργαζόμενος θα πάρει αύριο την σύνταξή του».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κατρούγκαλος απευθυνόμενος στη ΝΔ υπογράμμισε με αιχμηρό τρόπο πως «το πέρασμα στην αντιπολίτευση δεν ισοδυναμεί με πολιτική παρθενοραφή».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως η αποστροφή του υπουργού πως: «ίδιοι είμαστε; Είμαστε ίδιοι όσο ο κ. Μητσοτάκης απέλυε δημοσίους υπαλλήλους και εμείς τους ξαναπροσλαμβάναμε», προκάλεσε την αντίδραση του κ. Βρούτση από την πλευρά του απάντησε πως: «Φυσικά και δεν είμαστε ίδιοι! Εγώ δεν είμαι ψεύτης! Δεν υποσχέθηκα ποτέ αυξήσεις συντάξεων. Εσείς υποσχεθήκατε».

Η απάντηση του κ. Κατρούγκαλου ήταν σε εξίσου υψηλούς τόνους: «Επεμβήκαμε στα στοιχεία του Ήλιου γιατί ήταν ουσιαστικά παραποιημένα. Ό,τι και να είστε εσείς, η Βουλή δεν είναι τσίρκο» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση.