Πενταετή περίοδο χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει το νέο σχέδιο Κατρούγκαλου, όπως παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στους εκπροσώπους τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, τα δύο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%.

Για εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ θα αναζητηθεί ο «κόφτης», ώστε προοδευτικά να πληρώνουν μικρότερες εισφορές.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, παρότι όπως άφησαν να εννοηθεί οι εκπρόσωποι των επιστημών θα συνεχίσουν και τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως όλα δείχνουν δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

Εκπρόσωποι των επιστημόνων ανέφεραν ότι υπήρξε κατανόηση για το ύψος των εισφορών, αλλά δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη λύση.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο.

Ο κ. Βλασταράκος εξερχόμενος της συνάντησης κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξαναδεί το νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%.

Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι έγινε κατανοητό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών αλλά όπως είπε «η κατανόηση από την επίλυση απέχουν πολύ». Για αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά οι μηχανικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξανδρής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «Πλήρως αναξιόπιστο» και «μη βιώσιμο».

Ακούγοντας τις δηλώσεις των εκπροσώπων των επιστημόνων ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Γραβάτα στο δικαστήριο φοράνε όλοι, και αυτοί με τα μπλοκάκια και όσοι βάζουν Armani και εισπράττουν 80.000 και 100.000 ευρώ. Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά».

Με την πρότασή μας όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ -και κακά τα ψέματα αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα- επωφελούνται από τις αλλαγές, σημείωσε ο υπουργός.