Προσπάθεια να αποκλιμακώσεις τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές της περιφέρειας και παράλληλα να κατευνάσει το κίνημα των αγροτών που έχουν «τεμαχίσει» τη χώρα με τα τρακτέρ στους δρόμους μέσα από διάλογο σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο καταβάλει ο Αλέξης Τσίπρας, προσκαλώντας αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μαξίμου.

Την ίδια ώρα πάντως οι αγρότες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή των κινητοποιήσεων ζητούν συνάντηση και διάλογο με τον πρωθυπουργό, εμφανίζονται… υπομονετικοί, παραπέμποντας την όποια επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την Τρίτη, ημέρα που θα συγκεντρωθούν εκ νέου για να αποφασίσουν ποια αντιπροσωπεία θα δει τον πρωθυπουργό.

Στην ευρεία σύσκεψη στα Τέμπη αποφασίστηκε ότι αύριο Κυριακή και Δευτέρα θα κλείνουν οι εθνικές οδοί επί τετράωρο καθημερινά, 12 με 2 το μεσημέρι  και 7 με 9  το βράδυ.

Παράλληλα, σε νέα συνάντηση την Τρίτη θα οριστεί η αντιπροσωπεία αλλά και  ατζέντα των αιτημάτων με την οποία θα προσέλθει στη συνάντηση που τους ζητήθηκε από το Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο υπάρχει μερίδα των αγροτών που ζητούν ως «προαπαιτούμενο» για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση.

Επίσης αποφάσισαν για τη διενέργεια παναγροτικού συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η έναρξη της έκθεσης Agrotica 2016.

Μαξίμου: Ελάτε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των αγροτών, το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιοποίησε την πρόθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντηθεί μαζί τους. Είχε προηγηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη.

«Η κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματός τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στον διάλογο» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει « Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών».

Γεροβασίλη: Χωρίς το Ασφαλιστικό θα κοπούν συντάξεις

Το σκληρό δίλημμα το οποίο καλούνται να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους έθεσε νωρίτερα το Σάββατο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία απέκλεισε κατά τα λοιπά δυναμική παρέμβαση  στα μπλόκα.

Η κα Γεροβασίλη προειδοποίησε τους αγρότες αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι εάν δεν περάσουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων .

«Εάν δεν παλέψουμε σκληρά μπορεί να επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ και να υπάρξει μείωση συντάξεων» είπε και ανέφερε ότι χωρίς μεταρρύθμιση υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει δυνατότητα καταβολής συντάξεων μέσα στα επόμενα χρόνια.