Πολλές συζητήσεις έχει προκαλέσει η ατάκα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, σε πάνελ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς φαίνεται ότι εμμέσως χαρακτήρισε «ανόητο» τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως φαίνεται στο βίντεο στο 37ο λεπτό και 10 περίπου δευτερόλεπτα ο Σόιμπλε πετάει την φαρμακερή ατάκα που προκάλεσε μια σχετική αναστάτωση.

Καταρχήν να ξεκαθαριστεί ότι ο κ. Σόιμπλε μίλησε μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει ήδη περισσότερη Ευρώπη και έχει τονίσει τις συνέπειες της εφαρμογής των μνημονίων στην Ελλάδα.

Τότε το λόγο παίρνει ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός λέει λοιπόν ότι η συμβουλή του σε όσους θέλουν πιο δυνατή Ευρώπη είναι να τηρούνται οι συμφωνίες που έχουμε. Σε εκείνο το σημείο φαίνεται να το ξανασκέφτεται και με ένα πονηρό χαμόγελο πετάει την ατάκα: «Είναι η εφαρμογή ανόητε»…

Τότε η κάμερα από το πάνελ γυρνάει και δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μανουέλ Βαλς και τον Μαρκ Ρούτε.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ακούγοντας την ατάκα χαμογελάει, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε γυρίζει και κοιτάζει τον συντονιστή με μια σχετική απορία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει να παρακολουθεί ατάραχος. Η κάμερα γυρίζει στον Β. Σόιμπλε ο οποίος φαίνεται ότι προσπαθεί να μαζέψει το πονηρό χαμόγελο του.

Όλα αυτά γίνονται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Το δωμάτιο με τους δυναμίτες

«Δεν είμαι οπαδός της άποψης ότι πρέπει να επιχειρεί κανείς να ανάψει ένα κερί σε ένα δωμάτιο με δυναμίτες. Αλλά δεν είμαι και υπέρ ότι πρέπει να μείνει το δωμάτιο στο σκοτάδι. Πρέπει να απομακρύνει τους δυναμίτες και να ανάψει το κερί», σημείωσε.

Με τη φράση αυτή απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχόλιο του Β. Σόιμπλε που προηγήθηκε ότι το να φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτούσε «άναμα ενός κεριού σε δωμάτιο με δυναμίτες».

«Εχουν καταγραφεί οι απόψεις για το ΔΝΤ, εμείς το αποδεχτήκαμε για να υπάρξει η συμφωνία και η Ελλάδα κάνει ότι μπορεί για να την τηρήσει», συμπλήρωσε το πρωθυπουργός. «Εύχομαι και ελπίζω η διαφωνίες μεταξύ των τριών θεσμών να μην προκαλέσουν καθυστερήσεις»….