Τα κλειδιά της Νέας Δημοκρατίας κρατάει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατάφερε και από αουτσάιντερ κατέκτησε την ηγεσία του κόμματος με καθαρή πρωτιά.

Έχοντας τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, του Άδωνι Γεωργιάδη, του Απόστολου Τζιτζικώστα αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη (τουλάχιστον στην τελική ευθεία) κατάφερε να πάρει την πρωτιά απέναντι στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στο μπλοκ του Κώστα Καραμανλή.

Το αποτέλεσμα της κάλπης, στέλνει σαφές μήνυμα από τη μία ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων κινήθηκε με βασικό κριτήριο την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος με τον Κυριάκο (όπως ο ίδιος ήθελε να λέει σε όλη την προεκλογική περίοδο αφήνοντας στην άκρη το βαρύ πολιτικό του επίθετο), αφετέρου ότι ο συνασπισμός δυνάμεων που συσπειρώθηκε πίσω από τον κ. Μητσοτάκη επικράτησε του «καραμανλικού» στρατοπέδου το οποίο συντάχθηκε με τον κ. Μεϊμαράκη.

Ο 47χρονος βουλευτής της Β’ Αθηνών είναι από σήμερα ο 9ος πρόεδρος στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, παραλαμβάνει ένα κόμμα που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά από δύο εκλογικές ήττες και πλέον έχει εντολή για ανανέωση, διεύρυνση, αλλά και σκληρή αντιπολίτευση. Άλλωστε σε όλη την εσωκομματική προεκλογική περίοδο φάνηκε ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αυτό μέτρησε στη γαλάζια κάλπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη την προεκλογική του εκστρατεία έβαλε ως στόχο τη διεύρυνση ώστε η Νέα Δημοκρατία να γίνει και πάλι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη παράταξη μακριά από λαϊκισμούς και πλέον το στοίχημα του είναι να πετύχει.

Η εκλογή του οδηγεί σε μια νέα μέρα τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έχει δεσμευθεί ότι θα ασκήσει σκληρή κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Μάλιστα οι άριστες σχέσεις του με προσωπικότητες του εξωτερικού και τα δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες, διεύρυναν την εκλογική του βάση και γρήγορα πήρε τον «αέρα» της νίκης στο λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Η μάχη Μητσοτάκη – Μεϊμαράκη εξελίχθηκε αρχικά σε ένα θρίλερ, όμως από το μεσημέρι και μετά οπότε και άρχισε να ξεκαθαρίζει ότι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία θα είναι τελικά πολύ πάνω από τους 250.000, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει όλο και πιο καθαρά προς την πλευρά Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε από από αουτσάιντερ να πάρει την ηγεσία του κόμματος καθώς:

-Μπήκε στην εκλογική μάχη πρώτος χωρίς να περιμένει να μετρήσει τους αντιπάλους του

-Είχε στο πλευρό του τον Αντώνη Σαμαρά που δυσκόλεψε, ειδικά στο δεύτερο γύρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Πελοπόννησο

-Κέρδισε τη Θεσσαλονίκη (παρά την άνοδο του Κώστα Καραμανλή) με τη διακριτική στήριξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

-Είχε βοήθεια από τον Άδωνι Γεωργιάδη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής

-Η φημολογία ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτιμάει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για αρχηγό έστειλε ψηφοφόρους στον Μητσοτάκη

-Δεν μπήκε (από τον πρώτο γύρο) σε απευθείας αντιπαράθεση με άλλους υποψηφίους, οπότε μοιραία οι ψηφοφόροι των δύο που έμειναν εκτός του δεύτερου γύρου δεν τον έβλεπαν ως αντίπαλο.

«Η παράταξη θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα»

Ο κ. Μητσοτάκης στην δήλωσή του από το γραφείο του, στην οδό Χαλκοκονδύλη, πρόταξε την ενότητα της ΝΔ, την ανανέωσή της και την αντιπαράθεση με τον «λαϊκισμό» της κυβέρνησης.

«Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ.Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, τους διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου και σημείωσε: «Η εντολή τους είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στην δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα».

Αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αγώνα που έδωσε. Τον σέβομαι και τον τιμώ, θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα. Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης. Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν. Ο σκοπός μας είναι ένας. Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την οικογένειά του: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου, την ομάδα μου και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν η ψυχή της προεκλογικής περιόδου. Χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη.

Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου. Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στην Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ».

Κλείνοντας ανέφερε: «Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών. Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Εχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική θα το λύσει. Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες. Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα».

Από την πλευρά του, ο κ. Μεϊμαράκης συνεχάρη τηλεφωνικώς τον κ. Μητσοτάκη και αρκέστηκε σε μια λιτή τοποθέτηση μέσω Twitter, στην οποία ανέφερε: «Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι με εμπιστεύθηκαν και με ακολούθησαν σε αυτήν την πορεία».

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είχε τηλεφωνική επικοινωνία, μεταξύ άλλων, και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οπως ανακοίνωσε λίγο πριν της 11:30 το βράδυ της Κυριακής ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ, κ. Γιάννης Τραγάκης τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και η τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας.

Με καταμετρημένο περίπου το 70% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει 51% και ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης λαμβάνει 49%