Τελευταία ευκαιρία για να διευρύνουν τις θέσεις τους στο εκλογικό σώμα της ΝΔ έχουν οι δύο μονομάχοι, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην ενότητα του κόμματος.

Τα επιτελεία των δύο μονομάχων δίνουν τη μάχη της τελευταίας στιγμής, ενώ η αντιπαράθεση Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη λαμβάνει και ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς ο μεν Μητσοτάκης στοχοποιείται από την πλευρά Μεϊμαράκη ως εκπρόσωπος της εγχώριας ελίτ, ο δε Μεϊμαράκης βρίσκεται στο στόχαστρο των υποστηρικτών Μητσοτάκη που θεωρούν ότι θα οδηγήσει το κόμμα στους δρόμους του λαϊκισμού, σύμφωνα με τα Νέα.

Στο παρά ένα της εκλογικής αναμέτρησης βρίσκεται σε εξέλιξη και ένας δημοσκοπικός πόλεμος, καθώς το επιτελείο Μητσοτάκη αμφισβητεί το ευρύ προβάδισμα Μεϊμαράκη που καταγράφεται από διάφορες μετρήσεις.

Τις τελευταίες ημέρες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα ειδικά κοινά που οι μετρήσεις δείχνουν ότι μπορούν δυνητικά να τους εξασφαλίσουν τη νίκη.

Οι περισσότερες από αυτές τις μετρήσεις, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περιγράφουν-σύμφωνα με το Έθνος- μια εκλογική μάχη η οποία θα κριθεί στις λεπτομέρειες και έναν νικητή που θα κερδίσει με βραχεία κεφαλή.

Χαρακτηριστική ήταν χθες η αντίδραση συνεργατών του υποψήφιου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη στα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας «Opinion Poll» για τις εσωκομματικές εκλογές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Οσο μέσα έπεσε η συγκεκριμένη εταιρεία στην πρόβλεψη του α’ γύρου που έδινε στον κ. Μεϊμαράκη ποσοστό 49,8% και στον κ. Μητσοτάκη ποσοστό 17,6%, άλλο τόσο θα πέσει μέσα και στην πρόβλεψη του αποτελέσματος του β’ γύρου», σχολίασαν.

Η νέα αυτή δημοσκόπηση για τον β’ γύρο προέβλεπε καθαρή επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ωστόσο, η εταιρεία ομολόγησε ότι δεν έχει τη λίστα των πολιτών που ψήφισαν στον α’ γύρο και οι 930 που απάντησαν, κατά δήλωσή τους, πήγαν στη κάλπη των εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, ίσως περισσότερο από όσο θα έκανε αν το έλεγε τυχαία, ότι είναι «παλιός» στο πολιτικό κουρμπέτι, άρα έχει την εμπειρία που στερείται τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χθες στο Mega είπε τρεις ή τέσσερις φορές «είμαι παλιός». Αρκετές για να το εμπεδώσει ακόμα κι ένας μη προσεκτικός τηλεθεατής.

Είπε, όμως, και κάτι άλλο, επίσης δύο ή τρεις φορές: Αφού απέκρουσε την εντύπωση ότι «ζεσταίνει τη θέση του προέδρου» για να επιστρέψει σε αυτήν ο Κώστας Καραμανλής («αν ήθελε να γίνει πρόεδρος, θα κατέβαινε σε αυτές τις εκλογές», είπε), πρόσθεσε -και επανέλαβε…- ότι ο Κώστας Καραμανλής «ίσως ξεκινήσει κάτι δικό του».

Με δεδομένη την εμπειρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τίποτα δεν λέγεται τυχαία και πάντως όχι τρεις φορές. Συνεπώς, για τους πολιτικούς σχολιαστές, αιωρείται το ερώτημα «τι θέλει να πει ο έμπειρος πολιτικός» όταν επαναλαμβάνει ότι ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να ξεκινήσει κάτι δικό του. Ουσιαστικά αντί να κλείσει τη συζήτηση, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την άνοιξε, αφήνοντας ευθέως ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρώην πρωθυπουργός να προχωρήσει σε μια δική του πολιτική πρωτοβουλία, οπότε, «σε αυτή την περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να αναρωτηθεί εάν έχει λόγο ύπαρξης», σχολιάζουν.