Έντονο παρασκήνιο και κορύφωση των εσωκομματικών ζυμώσεων κρύβει η ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα για τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα μάλιστα που ούτως ή άλλως το επίκεντρο της γαλάζιας μάχης μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να ταξιδεύουν στη συμπρωτεύουσα για επαφές με στελέχη και μέλη του κόμματος.

Στην τελευταία στροφή πριν ξαναστηθούν οι κάλπες και ενώ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνουν τα εσωκομματικά πυρά, η στάση που θα τηρήσει ο τρίτος του πρώτου γύρου μπορεί σύμφωνα με στελέχη της Συγγρού να κρίνει εν πολλοίς το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τόνιζαν χθες μετά τη διαρροή από το στρατόπεδο Τζιτζικώστα πως ουδείς δεν μπορεί να υπολογίζει στο 20% που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας καθώς οι ψηφοφόροι δεν είναι… πρόβατα. Ωστόσο τυχόν εκδήλωση σαφούς στήριξης υπέρ ενός από τους δύο μονομάχους θα δημιουργήσει μία δυναμική, η οποία στις τελευταίες πέντε μέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την επομένη της 20ης Δεκέμβρη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.

Πληροφορίες από το στρατόπεδο του Απόστολου Τζιτζικώστα κάνουν λόγο για ασφυκτικές πιέσεις του καραμανλικού «μπλοκ» της Νέας Δημοκρατίας για να υπάρξει δήλωση στήριξης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με το σκεπτικό ότι στην παρούσα φάση προέχει η ενότητα της παράταξης που διασφαλίζεται καλύτερα με τη στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Ωστόσο, δεδομένη θεωρείται η πρόθεση του κ. Τζιτζικώστα για «ανανέωση» της παράταξης, αίτημα το οποίο αποτέλεσε και τον ακρογωνιαίο λίθο της προεκλογικής του εκστρατείας μέχρι τον πρώτο γύρο. Η θέση του αυτή «κολλάει» περισσότερο με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, με τον οποίο ο Περιφεριάρχης διατηρεί εξάλλου καλούς διαύλους επικοινωνίας.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας να προβεί σε μία δήλωση με έντονα συναινετικά χαρακτηριστικά και χωρίς να πάρει σαφή θέση υπέρ κάποιου από τους δύο υποψηφίους.