Η φυγή επιχειρήσεων -ξένων και ελληνικών- από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή «δεν είναι τόσο θέμα φορολογικό όσο πολιτικής σταθερότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας στο Πρακτορείο fm.

Ο υφυπουργός επισήμανε ότι «σταθερότητα πλέον υπάρχει, όπως αποδεικνύεται και με τις ψηφοφορίες που γίνονται», ενώ εκτίμησε ότι «η άρση των capital controls θα διώξει τα εμπόδια» και τις σοβαρές δυσκολίες», που όπως είπε, δημιούργησαν στις επιχειρήσεις. Σημείωσε ακόμη ότι αυτό που ζητούν και οι ξένοι επιχειρηματίες είναι «ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι -κατ’ εμέ- προϊόν πολιτικής συναίνεσης, έτσι ώστε να μην έχουμε τα φαινόμενα προηγούμενων ετών, όπου σε έναν χρόνο άλλαζε δυο φορές το φορολογικό σύστημα», ενώ τόνισε ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι «το βασικό εργαλείο, μέσα από το οποίο -και με τη σταθερότητα- θα έλθουν οι επενδύσεις, είτε από Έλληνες, είτε από ξένους παράγοντες».

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Αμανατίδης είπε πως «γίνεται μία καταστροφολογία με το αν και το θα», εκτιμώντας πως «δε θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα».

«Νομίζω ότι το ασφαλιστικό θα είναι και προϊόν συζητήσεων, οι οποίες γίνονται και με τους εργαζόμενους και νομίζω ότι οι λύσεις, που δίνονται, δρομολογούνται έτσι ώστε να υπάρχει και αλληλεγγύη των γενεών και με μεταβατικές διατάξεις» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις».

«Αναγκαστικά θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις, οι οποίες θα έχουν και τη βιωσιμότητα, θα υπάρχει η αλληλεγγύη των γενεών και θα εξασφαλίζουν τη σύνταξη, η οποία υπάρχει» διευκρίνισε.

Σχετικά με την αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών από την κοινωνία, ο υφυπουργός εκτίμησε ότι «ο κόσμος έχει υπομονή, γιατί καταλαβαίνει ότι σε δύο μήνες μέσα δεν μπορεί να λυθούν όλα τα συσσωρευμένα προβλήματα και μία διάλυση της δημόσιας διοίκησης, η οποία υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά την τελευταία επταετία».