Πρωτοβουλίες και νομοθετικό έργο για την ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και των ασθενέστερων περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, μία ημέρα πριν την ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει το «πράσινο φως» του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στις νομοθετικές ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες εντάσσονται στο αποκαλούμενο «παράλληλο πρόγραμμα», καθώς εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να περάσει το μήνυμα που θέλουν τόσο στην κοινωνία όσο ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματος που στηρίζει το μεταρρυθμιστικό έργο αλλά με εμφανή σημάδια δυσθυμίας. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έρχεται την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρείται ένας εκτενής διάλογος του ίδιου του πρωθυπουργού με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και του πολυνομοσχεδίου που θα ψηφιστεί την Τρίτη αλλά και του μεγάλου κάβου του Ασφαλιστικού.

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να υλοποιηθούν τομές και μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο, ώστε να φανεί και στην πράξη ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αποτελέσει ακόμα έναν «διεκπεραιωτή» του μνημονίου, αλλά θα παράξει νομοθετικό έργο ως μία κυβέρνηση της Αριστεράς ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα και τα συνήθη υποζύγια.

Το μήνυμα εξάλλου αυτό, το οποίο είχε υπογραμμίσει πολλάκις προεκλογικά επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως «αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ένας απλός διαχειριστής του Μνημονίου με κοινωνική ευαισθησία».

Στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται σημαντικές διατάξεις που αφορούν την ίδρυση ΚΕΠ των φτωχών, ρυθμίσεις για την ηλεκτρονική συλλογή των στοιχείων όλων των προνοιακών επιδομάτων αλλά και η παράταση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης για το 2016.

Στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους
εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ
ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ
κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες
νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών
οριστική επίλυση της εκκρεμότητας των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων
δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα:
επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες
ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθιυγεινής εργασίας
επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια
προκήρυξη διαγωνισμού για την αντιμετώπιση ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών
υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
επίλυση προβλημάτων ιατρών του ΕΣΥ
παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές
ρυθμίσεις του χρόνιου προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων