Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ψηφίζεται αύριο, Τρίτη, από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα 13 προαπαιτούμενα.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την μεταβίβαση κόκκινων δανείων σε εταιρείες διαχείρισης.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Στις εταιρείες αυτές θα μπορεί να γίνει μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις χορήγησης κάθε μορφής δανείων και πιστώσεων, τα οποία παρουσιάζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ενώ προβλέπονται ότι θα μπορούν να μεταφέρονται και απαιτήσεις από δάνεια ή και πιστώσεις που εξυπηρετούνται εφόσον υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους ίδιους οφειλέτες.

Εξαίρεση υπάρχει μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου 2016 για όλα τα καταναλωτικά δάνεια ,τα δάνεια πρώτης κατοικίας καθώς και για τα δάνεια και τις πιστώσεις που έχουν χορηγηθεί σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Έτσι οι εταιρείες διαχείρισης που θα συσταθούν θα μπορούν να αναλάβουν σε πρώτη φάση δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και δάνεια τα οποία έχουν δοθεί χωρίς υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας, δηλαδή για δεύτερη ή εξοχική.

Με την ψήφιση και την εφαρμογή των μέτρων θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ έως την Παρασκευή.

Κυβέρνηση και δανειστές ανανεώνουν το ραντεβού τους για τον Ιανουάριο οπότε και θα ληφθούν αποφάσεις για το δύσκολο θέμα του ασφαλιστικού.

Με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στους 153 βουλευτές και τις μνήμες νωπές από τις απώλειες δύο βουλευτών στην προηγούμενη ψηφοφορία πολυνομοσχεδίου, η κοινοβουλευτική διαδικασία των επόμενων ημερών αναμένεται να αποτελέσει ακόμη μια σοβαρή δοκιμασία για τη κυβερνητική συνοχή, ενόψει του μεγάλου τεστ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.