Τη βούληση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να συνδράμουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών της άγονης γραμμής και των μικρονησιών με όλες τις δυνατότητες τους εξέφρασε ο υπουργός Πάνος Καμμένιος, ο οποίος επισκέφθηκε τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, τη Θηρασιά, την Ανάφη και τη Δονούσα για να ανταλλάξει ευχές και δώρα με τους κατοίκους ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Καμμένος αφού επισήμανε ότι οι κάτοικοι των μικρών νησιών επιτελούν εθνικό έργο καθώς όπως είπε «η παραμονή στα μικρά νησιά σημαίνει υφαλοκρηπίδα, δηλαδή εθνική κυριαρχία», παρατήρησε ότι η επίσκεψη του στην άγονη γραμμή στις Κυκλάδες, όπου δεν υπάρχει παρουσία του Στρατού Ξηράς, στόχο έχει «να περάσουμε το μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εδώ, δίπλα στα νησιά του Αιγαίου, ιδίως στην άγονη γραμμή».

Ο κ. Καμμένος ενημερώθηκε για τα προβλήματα των νησιών από τους δημάρχους και τους τοπικούς φορείς

Ως ενέργειες των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συγκεκριμένων νησιών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

– την ανάληψη έργων από τη ΔΕΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ) για τη δημιουργία υποδομών που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων.

– τη δυνατότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα των στρατευμένων, να καλύψουν σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία κενά σε σχολεία, στα αγροτικά ιατρεία κ.λπ.

Παράλληλα συνεχίζεται το πρόγραμμα αποστολής στρατιωτικών ιατρών σε νησιά για την κάλυψη των αναγκών υγειονομικού χαρακτήρα των κατοίκων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μοίρασε δώρα στους μαθητές ενόψει των εορτών και παρέδωσε στα σχολεία ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλο υλικό που είχαν ανάγκη. Στην Ανάφη επισκέφθηκε την Ιερά Μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας