Τη δυνατότητα να ανταλλάξουν εμπειρίες και πληροφόρηση για την κατάσταση στις χώρες τους και τη δράση των κομμάτων τους, είχαν οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που συναντήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015 στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, και στην οποία έλαβαν μέρος 36 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

Σύμφωνα με τον Περισσό οι εκπρόσωποι συζήτησαν και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η Συνάντηση είχε θέμα «Δυναμώνουμε την εργατική-λαϊκή πάλη, κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες. Για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης» και όπως εξηγεί η σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, «στο επίκεντρο της προσοχής βρέθηκαν τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στη Συρία, αλλά και οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και η επίθεση του κεφαλαίου, των αντιλαϊκών κυβερνήσεων και της ΕΕ στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Επίθεση που εκτυλίσσεται συγχρονισμένα με τον αντικομμουνισμό, που βάζει εμπόδια στη δράση των ΚΚ και στοχεύει στην εργατική – λαϊκή πάλη».

Στο κείμενο προστίθεται ότι πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων ανέδειξαν τον αντιδραστικό ρόλο που διαδραματίζουν στις εξελίξεις οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόνισαν την ανάγκη της ενδυνάμωσης της λαϊκής πάλης ενάντια στη Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), την αντιπυραυλική «άμυνα» του ΝΑΤΟ, συνολικότερα κατά του καπιταλισμού και των μονοπωλίων.

Πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων, τονίζεται επίσης, αναφέρθηκαν στον επιζήμιο ρόλο της παλιάς και «νέας» σοσιαλδημοκρατίας και της καλλιέργειας αυταπατών για την διόρθωση του «καπιταλισμού».

«Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων χαιρέτισαν τους αγώνες που εκτυλίσσονται σε πολλές χώρες για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων, για την αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και ενάντια στις εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.