Κάθε σενάριο εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν απέκλεισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια από τη Frontex για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως «η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημα αιτήματα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Από όσα ζητήθηκαν η Frontex ανταποκρίθηκε περίπου στο 1/10». Χαρακτήρισε δε ως «ανύπαρκτο» το θέμα εξόδου της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Παραδέχθηκε ότι έχει καθυστερήσει η δημιουργία των hot spots, επισήμανε όμως ότι έχουν εντατικοποιηθεί οι ενέργειες ώστε η χώρα να είναι συνεπής στη συγκεκριμένη υποχρέωση ως τα τέλη του χρόνου.

Για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν, η κ. Γεροβασίλη σχολίασε πως «είναι ενάντια στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Και συμπλήρωσε: «Τέτοιες διαθέσεις είναι πλήγμα στην καρδιά της ΕΕ».

«Τα ανακοινωθέντα λένε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της. Τέθηκαν κάποια θέματα επιτάχυνσης», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.