Τίτλους τέλους στα σενάρια συναίνεσης και οικουμενικής κυβέρνησης ενόψει του μεγάλου κάβου του Ασφαλιστικού έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και τη διαπλοκή.

Κάνοντας χρήση μίας παλιάς αραβικής παροιμίας, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποτυπώσει ανάγλυφα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κυβερνητικό καράβι, δίνοντας ωστόσο μήνυμα για «πρόσω ολοταχώς». «Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όσο πιο κοντά φτάνουμε στην πηγή, στον στόχο μας να ξεφύγουμε από τη διαρκή επιτροπεία, όσο πιο κοντά φτάνουμε στον στόχο της πρώτης αξιολόγησης, να ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η διαπραγμάτευση του χρέους, τόσο θα κλονίζονται τα κέντρα της διαπλοκής και της εξωθεσμικής εξουσίας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του που εκφράζουν ανησυχίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έρχεται μέχρι το τέλος του έτους, θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια για οικουμενική και για κυβέρνηση τεχνοκρατών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν έχει διασαλευθεί.

«Να ξεχάσουν τα σενάρια της παρένθεσης και των οικουμενικών κυβερνήσεων», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «εμείς όχι μόνο θα αντέξουμε αλλά θα πετύχουμε και τους στόχους μας και ο λαός θα κρίνει το έργο μας στο τέλος της θητείας μας, το τέλος της οποίας είναι το φθινόπωρο του 2019 και εμείς μέχρι τότε θα αντέξουμε. Εμείς θα αντέξουμε, ας φροντίσουν να αντέξουν κι αυτοί μέχρι τότε, γιατί τα τζάμπα δανεικά τελείωσαν».

Στόχος του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του ήταν να κλείσει την παρένθεση, την οποία σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ανοίξει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, φέρνοντας παράλληλα τους βουλευτές του κόμματός του ενώπιον των ιστορικών ευθυνών τους, ότι δηλαδή το βαρύ φορτίο των επικείμενων μέτρων που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου θα περάσει με τις 153 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πέραν τούτου, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του Μαξίμου επιχειρούν να επενδύσουν πολιτικά στην θετική στάση τους για συναινετική πολιτική στη μείζονα εθνικά ζητήματα, η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό εξαιτίας, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν από το κυβερνητικό επιτελείο, μικροπολιτικών και μικροκομματικών παιχνιδιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εξάλλου, σε αυτό το μήκος κύματος κινείται το Μαξίμου από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδίδοντας την πλήρη ευθύνη για το ναυάγιο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

Ο ίδιος κάλεσε την αντιπολίτευση να πάψει να παρουσιάζει ως αστάθεια «τη δική τους αποσταθεροποίηση. Αν υπάρχει κρίση αστάθειας στο πολιτικό σύστημα αυτή δεν βρίσκεται σε αυτή την ΚΟ. Αν υπάρχει, αυτή βρίσκεται σε κάποιους άλλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες κέρδισε τρεις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα. Και μάλιστα έχοντας σε όλες απέναντί του σχεδόν όλους».

«Είναι πράγματι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου», σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση παρατήρησε πως «ούτε εσωκομματικές εκλογές δεν μπορεί να κάνει και επιδίδεται σε ανέξοδη και αδιέξοδη αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική».

Με τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της αντιπολίτευσης και της διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα επιχείρησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του ενώπιον του «κρας τεστ» του σφιχτού προϋπολογισμού, ο οποίος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το βράδυ του Σαββάτου.

Πάντως, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός εξαπέλυε μύδρους κλείνοντας τα σενάρια συναίνεσης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης συντηρούσε τα σενάρια περί διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κλείνοντας το μάτι προς την Ένωση Κεντρώων. Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη, ωστόσο κατεβάζουν τον πήχη, αφήνοντας ανοιχτή μία διεύρυνση με ψήφους κατά μόνας από τις τάξεις της αντιπολίτευσης…