Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, την τρίτη το βράδυ, η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, με τις ομιλίες των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου. Υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ενώ οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.

«Ο προϋπολογισμός του 2016 στοχεύει στη δημοσιονομική ισορροπία και στην κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας. Ο κ. Μπγιάλας, αναφέρθηκε στην φορολογική αναμόρφωση, η οποία θα πρέπει να οδηγεί σε μείωση φόρων για τους οικονομικά ασθενέστερους του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος επενδύσεων.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στους δημοσιονομικούς στόχους που είναι χαμηλότεροι από τα προηγούμενα κάτι που επιτρέπει, όπως είπε, την σταδιακή ανάπτυξη της οικονομίας και απελευθερώνει δημοσιονομικό χώρο ύψους 19,2 δισ. ευρώ σωρευτικά για την τετραετία 2015 έως 2018.

Ο προϋπολογισμός κατέληξε ο κ. Μπγιάλας, δίνει το στίγμα της κυβέρνησης και «καταφέρνει μέσα σε μία κρίσιμη περίοδο, να βρίσκει τους πόρους για να απαλύνει τον πόνο των κοινωνικά αδύναμων συμπολιτών μας».

Τα μεγέθη του προϋπολογισμού επιβεβαιώνουν την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων που επί χρόνια καλλιεργούσε η αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά¨, ανέφερε στην ομιλία του ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας υπεραμύνθηκε της πολιτικής που είχε ασκηθεί έως τις εκλογές του Ιανουαρίου. «Η κυβέρνηση παρέλαβε οικονομία με δυναμική μεγέθυνσης και συνεπώς έχει την αποκλειστική ευθύνη για την επιστροφή της χώρας στην ύφεση» ανέφερε και εκτίμησε ότι είναι η κατάσταση της οικονομίας το 2016 θα είναι χειρότερη και θα καταστεί αναπόφευκτη η λήψη πρόσθετων μέτρων.

«Το μνημόνιο ως οδοστρωτήρας έχει διαλύσει τον εθνικό και κοινωνικό ιστό και κάθε τομέα της ζωής και σηματοδοτεί το γενικό ξεπούλημα του εθνικού πλούτου στους διεθνείς τοκογλύφους» υποστήριξε στην αγόρευσή του ο εισηγητής του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή Ηλίας Παναγιώταρος.

Συνεχίζοντας είπε ότι, χρειάζεται να υπερασπιστούμε με κάθε μέσο την ελληνική παραγωγή απέναντι στους ξένους κερδοσκόπους και τον άνισο ανταγωνισμό πάμφθηνων προϊόντων και ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαίτηση του κατοχικού δανείου, την διαγραφή δανείων , την κρατικοποίηση τραπεζών, την αποκατάσταση και των μικροομολογιούχων.

Το τρίτο μνημόνιο ήταν αχρείαστο, και κατά συνέπεια και τα μέτρα ήταν αχρείαστα και επαχθή. Υποστήριξε στην αγόρευσή του ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει τη χειρότερη διαχείριση των μνημονιακών δεσμεύσεων που ανέλαβε. Ο κ. Κουτσούκος, τόνισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, γιατί η χώρα χρειάζεται άλλο σχέδιο, που θα οδηγεί σε προοδευτικές λύσεις, για να παραμείνει ζωντανή ή ελπίδα του κόσμου», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ο πρώτος προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει το σκληρό επώδυνο και ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και υποστήριξε ότι η διέξοδος προς όφελος του λαού, βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στον εργατικό έλεγχο και την αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα υψηλά επίπεδα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης. Ο κ. Δανέλης ανέφερε, ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη, έφθασαν στα 82,3 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους έφθασαν τα 10,38 δισ. ευρώ. «Κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας αφήνουν απλήρωτους φόρους, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ», σημείωσε.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που σχεδίασε τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα ένα μοχλό ανάπτυξης ο οποίος μαζί με τα πακέτα των Ευρωπαίων, των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας φέρνουνε μια καλύτερη μέρα για τον Έλληνα φορολογούμενο», ανέφερε ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος. «Ο προϋπολογισμός αυτός, είναι το νέο ξεκίνημα, ένα νέο συμβόλαιο για να μπορέσουμε το Μάρτιο να καταθέσουμε ένα ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο» κατέληξε.

Υπέρ των λύσεων συλλογικής διακυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα τάχθηκε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, θα πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση, «τεχνοκράτες με προϋπηρεσία στην αγορά και διεθνές κύρος», ώστε να σταματήσουν οι ερασιτεχνισμοί και οι πειραματισμοί.