Δύσκολη και σκληρή ήταν η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής. «Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας», είπε, επισημαίνοντας τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «εύκολα λόγια» που ακούγονταν τόσους μήνες για τις επιλογές που έγιναν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι ήταν απαραίτητα να ολοκληρωθούν τρία στάδια για να επιτευχθεί η διαπραγμάτευση. Πρώτος να μην χρεοκοπήσει η χώρα, δεύτερον να ανακτήσει την αξιοπιστία της η χώρα με τις θυσίες των πολιτών και τρίτον να μπορεί να διαπραγματευτεί η Ελλάδα αποτελεσματικά για το συνολικό της χρέος ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών.

Σήμερα επιτύχαμε την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας για την ταχύτερη επάνοδο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με τις αποφάσεις, εξήγησε, διασφαλίζεται η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ελαφρύνεται σημαντικά το βάρος στην ελληνική οικογένεια, δίνεται ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της πραγματικής ελληνικής οικονομίας, ενώ επιμηκύνεται ο παλαιότερος δανεισμός της Ελλάδας και μειώνονται τα επιτόκια.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διασφαλίζονται μέχρι το 2010 οι δανειακές ανάγκες της χώρας ενώ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή ιδιωτών γίνεται με ασφαλή τρόπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι δεν θα χρειαστούν φορολογικά μέτρα και ότι, αντιθέτως, θα υπάρξει ελάφρυνση των φορολογούμενων, εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα των αλλαγών που ήδη έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.