Στο Προεδρικό Μέγαρο βρίσκονται ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί για το συμβούλιο υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο τραπέζι της συζήτησης θα τεθούν επισήμως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος, με την κυβέρνηση ωστόσο να έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης.

Πρώτος στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 12 ακριβώς, έφθασε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Με διαφορά ολίγων λεπτών ακολούθησαν η κ. Φώφη Γεννηματά, ο κ. Βασίλης Λεβέντης, ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο κ. Πάνος Καμμένος. Στις 12.10 έφθασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στις 12.12 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στις 12:15 έκλεισαν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και άρχισε η σύσκεψη.

Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη δεν έχει κληθεί η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, ενώ τη ΝΔ εκπροσωπεί ο μεταβατικός πρόεδρός της Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ως βασικό θέμα το προσφυγικό ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ως δεύτερο θέμα, θα θέσει τη μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό προτείνοντας τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής, όπου κάθε κόμμα θα εκπροσωπείται από έναν εμπειρογνώμονα, ώστε η συζήτηση να γίνεται και σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να χρειασθεί παραπάνω από 15 ημέρες και δεν είναι δεσμευτική η 15η Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ειπώθηκε ότι ο κ. Πλακιωτάκης εισέρχεται προκειμένου να ακούσει και ότι όσον αφορά στις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχύει ό,τι έχει ειπωθεί δημόσια.

Το «Ποτάμι» αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας ότι «ενδιαφέρεται για την ουσία της συζήτησης».

Το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει στην επιστολή που εστάλη χθες από την πρόεδρο του κόμματος κ. Φώφη Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις σχετικές ανακοινώσεις. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν «πως ό,τι πρόβλημα έχει προκύψει, έχει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της 10μηνης διακυβέρνησής του. Το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και κακώς άνοιξε η συζήτηση αυτή με διαρροές».

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων γίνεται λόγος για σημαντική ημέρα, καθώς δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν οι θέσεις του κόμματος ενώπιον των πολιτικών αρχηγών. «Η χώρα διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται η ελάχιστη συνεννόηση» σημειώθηκε. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές διέψευσαν σενάρια περί προσχώρησης της Ένωσης Κεντρώων σε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κόμμα του κ. Λεβέντη τάσσεται υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας, αποτελούμενης από τεχνοκράτες. Επιμένουν στις προεκλογικές τους θέσεις και τα εννέα σημεία που έχει θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, δηλώνοντας παράλληλα ανοιχτοί σε διάλογο.