Μικρής κλίμακας χαρακτηρίζει τις επιθέσεις τρομοκρατών ισλαμιστών που σημειώθηκαν στο Παρίσι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος εκτιμά πως η Ευρώπη δεν χρειάζεται να οχυρωθεί και να μετατραπεί σε φρούριο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την τρομοκρατία.

Όπως είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» τα γραφεία του περιοδικού «Charlie Hebdo», αλλά και στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα στο Μπατακλάν συμμετείχαν συνολικά 11 τρομοκράτες μαζί με κάποιους συνεργούς και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί η πραγματική διάσταση από τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

«Δεν μιλάμε για έναν στρατό από βομβιστές αυτοκτονίας που έρχονται στην Ευρώπη για να σκορπίσουν το θάνατο. Συνεπώς δεν πρέπει να μεγεθύνουμε το πρόβλημα πέρα από τα όρια που έχει» είπε ο κ. Χρυσόγονος.

Υπογράμμισε ότι το ζήτημα με τις τρομοκρατικές επιθέσεις ήταν περισσότερο ο αιφνιδιασμός που κατάφεραν να επιτύχουν οι τρομοκράτες και εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να μετατραπεί η Ευρώπη σε φρούριο και να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι ατομικές ελευθερίες των πολιτών για να αντιμετωπιστούν «μερικές δεκάδες τζιχαντιστών», όπως είπε, και επισήμανε ότι το «καρκίνωμα του ισλαμικού κράτους» πρέπει να ξεριζωθεί στις ρίζες του, στη Συρία και στο Ιράκ.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου στρατολόγησης και ένταξης Ευρωπαίων πολιτών στον ISIS, ο κ. Χρυσόγονος είπε ότι στους κόλπους της ΕΕ επικρατεί πανσπερμία απόψεων για τον τρόπο αντιμετώπισής του και εξέφρασε το φόβο ότι αν επικρατήσει η λογική της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, τότε -όπως είπε- «θα παρασυρθούμε σε ένα σπιράλ φόβου και αβεβαιότητας».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Χρυσόγονος επέκρινε την Άγκυρα ότι ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα των προσφυγικών ροών προκειμένου να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα από την ΕΕ τη στιγμή που -όπως υπογράμμισε- σειρά εκθέσεων και κειμένων της ΕΕ καταδεικνύουν ότι υπάρχει μια διαρκής διολίσθηση προς την κατεύθυνση του αυταρχισμού, των περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου και της προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

«Τώρα τους δίνουμε 3 δισ., μετά αν μετακομίσει όλη η Συρία στην Τουρκία θα τους δίνουμε 30 για να ανοιγοκλείνουν κατά βούληση τη στρόφιγγα και όποτε θέλουν να μας στέλνουν πρόσφυγες; ουσιαστικά να μας χορεύουν στο ταψί; Δεν είναι λογική αυτή νομίζω» κατέληξε ο κ. Χρυσόγονος.