Η περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας -Ισραήλ, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του θρησκευτικού φονταμενταλισμού με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη, αλλά και η προστασία της Δημοκρατίας που δοκιμάζεται στις ημέρες μας, αλλά παρά τις αδυναμίες της παραμένει το καλύτερο πολίτευμα, ήταν τα τρία σημεία στα οποία διαπιστώθηκε κοινός τόπος ,αλλά και κοινός προβληματισμός μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισραηλινού προέδρου της Δημοκρατίας Ρόιβεν Ρίβλιν.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο προεδρικό μέγαρο οι υπουργοί εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Επικρατείας Νίκος Παππάς, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο κ. Ρίβλιν υποδέχτηκε πρωθυπουργό και αφού υπενθύμισε ότι η Δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα ακολούθησε μια συζήτηση πολιτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου για τα θετικά και τα αρνητικά του πολιτεύματος και τη σχέση της με τα σύγχρονα πολιτικά συστήματα.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισε ότι σήμερα η Δημοκρατία έχει ένα μειονέκτημα: για να ηγηθεί κάποιος ενός λαού, πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του. Γι’ αυτό κοιτάζει τις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται στον λαό, αυτό που ο λαός θέλει. Ο λαός, πρόσθεσε, ψηφίζει για να ηγηθεί κάποιος και να ικανοποιήσει αυτά που (ο λαός) θέλει. Όμως, ο λαός δεν έχει όλες τις πληροφορίες και υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που θέλει και αυτού που χρειάζεται. Ετσι, αν ένας πρωθυπουργός κάνει αυτά που θέλει ο λαός και όχι αυτά που χρειάζεται, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις.

«Κάνετε αυτό που χρειάζεται ο λαός σας και όχι αυτό που θα ήθελε, είστε το κλασικό παράδειγμα ηγέτη που γεφυρώνει τις αντιφάσεις μεταξύ του θέλω και του πρέπει» είπε ο κ. Ρίβλιν απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι η Δημοκρατία είναι το αρτιότερο σύστημα με πολλά μειονεκτήματα, αλλά δεν έχουμε βρει καλύτερο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Η Δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι το σύστημα που λαμβάνει υπόψη τη βούληση του λαού και αυτό που πρέπει να γίνει. Είναι προφανώς καλύτερα όταν αυτά τα δύο ταυτίζονται, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για να σημειώσει ότι η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι πολλές φορές είναι υποκειμενική η προσέγγιση για το ποιο είναι το συμφέρον του λαού. Αν θέλουμε να εξελίξουμε τη Δημοκρατία, υπογράμμισε, πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον λαό.

Πιστεύω βαθιά, τόνισε ο κ. Τσίπρας, στη συλλογική συνείδηση και στο ένστικτο του λαού και αναφερόμενος σε δικές του αποφάσεις, είπε ότι όταν δίνεις τον λόγο στο λαό, τον καθιστάς υπεύθυνο και αναλαμβάνει την ευθύνη με σοβαρότητα. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε, εμείς εμπιστευτήκαμε δύο φορές τον λαό σε σύντομο χρονικό διαστημα και τις δύο φορές κράτησε στάση ευθύνης, κόντρα σε δημοσκοπήσεις. Το λάθος των ηγετών, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, είναι ότι εμπιστεύονται περισσότερο τις δημοσκοπήσεις και λιγότερο τους λαούς τους.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ιστορικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Εβραίων, εξέφρασε την ικανοποίηση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θρησκευτικό μίσος, τονίζοντας την ανάγκη οι θρησκείες να προβάλουν την αξία της αγάπης και του σεβασμού και όχι το μίσος.

Ανταπαντώντας ο κ. Ρίβλιν, υπογράμμισε ότι είναι προβληματισμένος από την κατάσταση στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο του ISIS, δεν είναι τοπικό, είναι πλέον διεθνές, αναφερόμενος στη δράση των Τζιχαντιστών στην Αίγυπτο, στην τρομοκρατία σε διάφορες πειροχές του κόσμου και στην Ευρώπη, για να τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης του φονταμενταλισμού. Ο κ. Ρίβλιν, επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη, η Ελλάδα και το Ισραήλ -ως μέλη του ελεύθερου κόσμου και ως γείτονες που έχουν ιστορικές σχέσεις βασισμένες σε αξίες- να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Επισήμανε, ακόμη, ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ, δεν είναι μόνον η αραβοϊσραηλινή διένεξη, αλλά και ο πόλεμο μεταξύ θρησκειών, που είναι μέγιστη απειλή για τον ελεύθερο κόσμο.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την έδρα της ελληνικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ.