Τη θέση ότι η ΝΔ βρίσκεται σε βαθιά κρίση στρατηγικής και εξαντλείται σε καταγγελίες και αφορισμούς, ώστε να κρύβεται πίσω από την εσωκομματική της κρίση για να μην παρουσιάζει τις δικές της προτάσεις, διατύπωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1.

Τόνισε επίσης ότι αυτή η απουσία της αντιπολίτευσης δεν «διευκολύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, στάθηκε μόνη της απέναντι στους δανειστές στη διαπραγμάτευση για τα στεγαστικά δάνεια. Ακόμη, σημείωσε ότι είναι στόχος της κυβέρνησης «η βιωσιμότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και η διατήρηση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και πως πρέπει να καταθέσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις προτάσεις τους.

Ειδικότερα, η κ. Σβίγκου υποστήριξε ότι «η κρίση της ΝΔ δεν είναι κρίση μεταξύ «προσώπων», αλλά «κρίση στρατηγικής η οποία οφείλεται τόσο στα πεπραγμένα της όσο ήταν κυβέρνηση και στην ολοκληρωτική της προσχώρηση στο νεοφιλελευθερισμό, όσο και στη σύμπλευσή της με την ακροδεξιά ρητορεία». Η διαμάχη μεταξύ των προσώπων, είπε, αναδεικνύει και βαθαίνει περισσότερο αυτή την κρίση στρατηγικής.

Η κ. Σβίγκου χαρακτήρισε λάθος το επιχείρημα ότι η κατάσταση στη ΝΔ «διευκολύνει» τον ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ως παράδειγμα ότι «στη σκληρή μάχη για την πρώτη κατοικία η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε μόνη της» και δεν είχε τη στήριξη που θα έπρεπε από την αντιπολίτευση, «παρότι και η ΝΔ, μέσα από τη συμμετοχή της στο ΕΛΚ, μιλά με ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηγεσίας και θα μπορούσε να θέτει και αυτό – στο βαθμό βέβαια που “πιστεύει” την προστασία των δανειοληπτών». Εντούτοις, προσέθεσε, «βλέπαμε μια εκκωφαντική σιωπή και βλέπαμε καταγγελίες άνευ περιεχομένου και αφορισμούς…».

Ως προς το θέμα του ασφαλιστικού είπε ότι η χτεσινή συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος με τον υπουργό Εργασίας ήταν επί των βασικών αρχών που πρέπει να διέπουν ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, επισημαίνοντας τα προβλήματα που κληρονόμησε η κυβέρνηση «και από τη χρόνια λήστευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων». Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο στόχος είναι κοινός και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το τελικό σχέδιο θα διασφαλίζει τα χαρακτηριστικά της βιωσιμότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, καθώς και της διατήρησης του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ότι η ΝΔ περνάει μια δεύτερη αντιμνημονιακή φάση, μετά την πρώτη το 2010 που ««διεκόπη από μία πάρα πολύ σκληρή διακυβέρνηση Σαμαρά που όμοιά της λίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν περάσει, με αυτό το νεοφιλελεύθερο σοκ των μέτρων».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι «χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος από τους εκπροσώπους της ΝΔ να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και να καταγγέλλουν προκαταβολικά για τις μειώσεις συντάξεων που δήθεν θα γίνουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχουν να πουν μια λέξη -έστω μια λέξη- αυτοκριτικής, μια λέξη απολογίας προς τον ελληνικό λαό για τις πραγματικές μειώσεις των συντάξεων καθώς και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι συνταξιούχοι». «Αυτό είναι θράσος και υποκρισία», τόνισε.

Αφού ανέφερε ότι όπως και στο πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έτσι και τώρα διεξάγεται «μια σκληρή διαπραγμάτευση για τα ανοιχτά ζητήματα», όπως θα είναι και στο επόμενο διάστημα για το ασφαλιστικό, τόνισε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση, στο βαθμό που θέλει όντως να προστατευθούν τα συμφέροντα των πολιτών, θα πρέπει να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για να προστατευθούν αυτά».

Η κ. Σβίγκου υπενθύμισε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός είχε πει χαρακτηριστικά για το ασφαλιστικό ότι χρειάζονται προτάσεις από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο αφορισμούς, για να σχολιάσει ότι «οπότε εμείς το διάλογο για το ασφαλιστικό δεν τον θυμόμαστε τώρα». «Και θέλω να πιστεύω», κατέληξε, «ότι η ΝΔ θα το ξανασκεφτεί και θα καταθέσει τις προτάσεις της στο τραπέζι, με τις διαφωνίες της και τις ενστάσεις της, ναι, αλλά θα τις καταθέσει, αντί απλά να κουνάει το δάχτυλο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».