Συνάντηση γνωριμίας με τον γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα Christophe Chantepy είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήρε τη συμβολή της Γαλλίας, και του προέδρου Ολάντ προσωπικά, στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Ο κ. Τσίπρας έχασε μια σημαντική ευκαιρία, είπε ο κ. Θεοδωράκης, να αξιοποιήσει τη δυναμική της συναίνεσης που προέκυψε από την ψήφιση του μνημονίου και αντί να χρησιμοποιήσει ανθρώπους αποδεκτούς από την κοινωνία, προτίμησε τους κομματικούς του υπαλλήλους.

potami3

Σε ερώτηση του κ. Chantepy σχετικά με την οικονομική προοπτική της χώρας, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλά δεν αρκούν μόνο λογιστικές αποφάσεις, «το σημαντικό είναι να ανακτηθεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη και να υπάρξει ένα «αίσθημα ελπίδας” των πολιτών». «Οι κυβερνητικές αποφάσεις που παίρνονται μάλλον συρρικνώνουν την ελπίδα», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

potami2

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε στον γάλλο πρέσβη το θέμα των προσφύγων τονίζοντας ότι το πρόβλημα δε θα λυθεί επειδή όλοι κάνουμε αναφορές στον ανθρωπισμό. Χρειάζεται μία ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες κάτι που προς το παρόν δεν υπάρχει. Είναι ανάγκη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και όλες οι εμπλεκόμενες χώρες να μιλήσουν επί της ουσίας για το πρόβλημα, υπενθυμίζοντας την πρόταση που έκανε το Ποτάμι πρόσφατα στον κ. Σουλτς και τον κ. Βέρχοφστατ για σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Τουρκίας και άλλων εμπλεκομένων χωρών με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση του προσφυγικού.

Τον πρέσβη κ. Chantepy συνόδευαν ο σύμβουλος της γαλλικής πρεσβείας Alexandre Morois και η Irene Hiotelis, επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της πρεσβείας.