Στη Μάλτα έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, καθώς επίσης και στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ που θα ακολουθήσει αύριο το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της, και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η χώρα μας. Επίσης, να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α). Στην άτυπη σύνοδος κορυφής των Κρατών Μελών της ΕΕ, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.