Αυτοψία στις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στη Λέσβο και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του προσφυγικού πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με στόχο να αποκτήσουν ιδίαν αντίληψη της κατάστασης.

«Αντιμετωπίζουμε εδώ δραματικές καταστάσεις και κατά τη διάρκεια της άφιξής μας είδαμε βάρκες να φτάνουν και ανθρώπους να πέφτουν στη θάλασσα για να φτάσουν στη στεριά», δήλωσε ο κ. Σουλτς από τη Λέσβο.

Ο ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Λέσβο, τοπικές αρχές και εθελοντικές οργανώσεις, που «συμπεριφέρονται απέναντι στους πρόσφυγες με πολύ καλό και διακριτικό τρόπο»

Αναφέρθηκε δε στην απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας η οποία κινδυνεύει να βγάλει εκτός ελέγχου την κατάσταση, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στις ακτές του νησιού του ανατολικού Αιγαίου. «Είδαμε ότι η απεργία δημιουργεί προβλήματα διότι δεν μπορούν να φύγουν οι πρόσφυγες», σχολίασε ο κ. Σουλτς.

«Ελπίζω ότι τα hot spots θα προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και συμφωνώ με όσους λένε ότι τα hot spots έχουν νόημα μόνο αν μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαι ευγνώμων για αυτό που κάνουμε εδώ», ανέφερε, μεταξύ άλλων.