Αποστάσεις έλαβαν κυβερνητικές πηγές από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων, αλλά εθνοκάθαρση. Η θέση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι εκπεφρασμένη, αλλά ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις σε επιστημονικό επίπεδο, επισήμαναν οι κύκλοι αυτοί.

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας ξεσήκωσαν κύμα αντιδράσεων, με τα πολιτικά κόμματα να καλούν τον πρωθυπουργό να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις δηλώσεις. Έντονη ήταν και η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, Χαράλαμπου Αποστολίδη, ο οποίος χαρακτήρισε «νέα Ρεπούση» το Νίκο Φίλη.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Φίλης σημείωσε: «Έκανα τη δήλωση πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων, κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό σε τίποτα δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».