Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε το πρωί της Παρασκευής ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επισκέπτεται από χθες τη χώρα μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «μεγάλη χαρά και τιμή για εμάς» την επίσημη επίσκεψη «που οργανώναμε καιρό τώρα αλλά έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή». «Είπατε χθες κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον: “Τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς τη Γαλλία “. Η δημιουργική συνεργασία μας λαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορά το χάρτη της Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχές, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις που θέλουν συνοχή και δημοκρατία πρέπει να δώσουν κοινό αγώνα για την αλλαγή της σημερινής Ευρώπης».

«Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Πρέπει να δώσουμε μαζί το δύσκολο αγώνα για τις επόμενες γενιές», τόνισε.

Σημειώνεται πως οι κ.κ. Τσίπρας και Ολάντ θα υπογράψουν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς -όπως εμπόριο, επενδύσεις και προσφυγικό- και στη συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο το μεσημέρι, καθώς εκτιμάται πως θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη», που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ αναμένεται να επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης», όπως είχε δηλώσει στην Ευρωβουλή.

Στη συνέχεια, ο γάλλος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και έπειτα ο γάλλος πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ. Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστήμιο Αθηνών.