Την ανάγκη να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση -όπως αυτή που προωθείτε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια- για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών, επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία στην υπουργική διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη ριζοσπαστικοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τόνισε πως η τρομοκρατία στην Ευρώπη τροφοδοτείται από εξτρεμιστικές ιδεολογίες, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς «στην Ευρώπη, η σύνδεση μεταξύ ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμιστικής βίας είναι προφανής».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, οι τρομοκρατικές ομάδες, όπως η ISIL, καθίστανται όλο και περισσότερο αποτελεσματικές στη διάδοση της προπαγάνδας και στην προσέλκυση νέων μελών, κάτι που, όπως τόνισε, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για αντιμετώπιση και υπογραμμίζει πόσο επιτακτική είναι η απειλή.

«Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση όπως αυτή που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια» τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνοντας τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum) που αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου. «Γνωρίζουμε όλοι ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα στο διαδίκτυο αναπτύσσεται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάχρηση του διαδικτύου και του αυξανόμενου ρόλου της στη ριζοσπαστικοποίηση με αποφασιστικότητα και ένα κοινό σχέδιο δράσης» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη τρομοκρατικών φαινομένων, αναμένεται να παίξει και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μονάδας αναφοράς του παράνομου περιεχομένου (EU Internet Referral Unit) εντός της Europol. Η αποστολή της μονάδας αυτής, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο θα είναι ο εντοπισμός του τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο και η διασφάλιση της ταχείας απομάκρυνσής του. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες ενισχύεται και το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Network – RAN), με τη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας για το RAN. Το RAN, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, συνδέει σήμερα περίπου 2000 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.