«Δεν πάμε να κάνουμε μια ακόμα μείωση στις συντάξεις αλλά μια μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει και σε αυτούς που σήμερα συνταξιούχοι να παίρνουν τις συντάξεις τους αλλά κυρίως να σιγουρέψουμε πως θα τις παίρνουν και οι επόμενες γενιές, αυτοί δηλαδή που σήμερα δουλεύουν. Εμείς επιθυμούμε μια εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από την φορολογία, και όχι από τις εισφορές, και θα την παίρνουν όλοι όσοι συμπληρώνουν 15 χρόνια εργάσιμου βίου», τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Η πρόταση της επιτροπής σοφών δεν είναι πρόταση της κυβέρνησης. Είναι το έναυσμα ενός διαλόγου. Θα εισηγηθώ κανένα εισοδηματικό κριτήριο να μην ισχύει για τη παροχή της σύνταξης. Αυτή την πρόταση την απορρίπτουμε» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης αυτή η μεταρρύθμιση. Στο μνημόνιο υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις τις οποίες αν της ακολουθούσαμε χωρίς μια συνολικότερη μεταρρύθμιση θα οδηγούσαν σε οριζόντιες μειώσεις. Ακριβώς επειδή δεν θέλαμε, λοιπόν, να πάρουμε ένα τσεκούρι και να κόψουμε συντάξεις προχωρούμε στην μεταρρύθμιση. Για να μην συνεχίσουμε τον αδιέξοδο δρόμο των άλλων. Το τσεκούρι είναι εύκολο. Το να χτίζεις είναι δύσκολο».

Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως: «Το μνημόνιο περιλαμβάνει μια δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ. Εμείς θα μαζέψουμε τα ελλείματα και θα προστατέψουμε τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις» αποφεύγοντας, ωστόσο, να δώσει αριθμούς σε ότι αφορά το τι θεωρεί η κυβέρνηση «μικρές» και «μεσαίες» συντάξεις και δεν δεσμεύτηκε ούτε για εκείνες των 1000 ευρώ!..