Την απόσυρση του άρθρου 13 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή και αφορά τα προαπαιτούμενα, το οποίο μεταξύ άλλων, απαλλάσσει από την καταβολή ανταποδοτικών τελών τους παραχωρησιούχους του δημοσίου, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Η ΚΕΔΕ αν και αναγνωρίζει ότι η παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών επέφερε σημαντικά αλλαγές στο αρχικό περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου, όπως αυτό περιγραφόταν μέσα από το άρθρο 10, επιμένει στο θέμα.

«Αν περάσει η ρύθμιση αυτή, οι δήμοι θα υποχρεωθούν να καλύπτουν τα έξοδα των υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που θα εξακολουθούν να υπόκεινται στο καθεστώς πληρωμής ανταποδοτικών τελών» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.

Επίσης υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού ξεκάθαρα παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 του Συντάγματος) και η ίση μεταχείριση (άρθρο 4 του Συντάγματος)» κ.α.

Για τους παραπάνω λόγους, η Κ.Ε.Δ.Ε. επιμένει στην ανάγκη να αποσυρθεί το άρθρο 13 του Νομοσχεδίου και να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ Κεντρικής Εξουσίας και Αυτοδιοίκησης για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση των δήμων.