Επί τάπητος θα τεθεί σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των ευρωπαίων ηγετών θα τεθεί η Τουρκία που φιλοξενεί στο έδαφός της περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους που διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν τη χορήγηση περισσότερης οικονομικής και διαδικαστικής βοήθειας προς την Τουρκία και επιδιώκουν να αποσπάσουν την άδεια της Άγκυρας για συμμετοχή στην περιφρούρηση της τουρκικής ακτογραμμής. Εξετάζουν επίσης τρόπους για να αντιμετωπίσουν τους διακινητές και να οργανώσουν τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ τονίζει ότι «μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία». Στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου, με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η ΕΕ ζητά από την Τουρκία να ανασχέσει τις ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών από το έδαφός της προς την ΕΕ. Όπως επιβεβαιώνουν, όμως, διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα ζητά ισχυρά ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων περισσότερες απαλλαγές από τις υποχρεωτικές θεωρήσεις διαβατηρίων, περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ και πρόοδο στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις στην ΕΕ.

Εξάλλου, ελληνικές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τόνιζαν ότι η συνεργασία και η συνεννόηση με την Τουρκία για την επίλυση του προσφυγικού είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεργασία με την Τουρκία πρέπει να είναι μέσα στο πλαίσιο – τους όρους και τις προϋποθέσεις που διέπουν τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας στην προενταξιακή διαδικασία. Όσον αφορά το θέμα του ελέγχου και της διαχείρισης των συνόρων, ελληνικές διπλωματικές πηγές, τόνιζαν ότι αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών και τον πρώτο και τελευταίο λόγο θα έχουν αυτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αρωγής σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό, τεχνικό, υλικό και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Στην Άγκυρα βρίσκονται από χθες υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς, αλλά και συνοδεία των επιτρόπων Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να συζητήσουν με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών. Όπως δήλωσε χθες ο Φ. Τίμερμανς, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα, στόχος είναι η προώθηση του Σχεδίου Δράσης της Επιτροπής για συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό ζήτημα. Όπως είπε, ο ίδιος, οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε ορισμένα σημεία του Σχεδίου, έτσι ώστε να τα παρουσιάσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα μεγαλύτερο κύμα μεταναστών προς την Ευρώπη, την άνοιξη» τονίζει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντ. Τούσκ, απηχώντας σχετικές προειδοποιήσεις ότι “εκατομμύρια” μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη. «Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια» δήλωσε ο Τουσκ.

Εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής θα εξεταστεί η στάση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ως προς τις αλλαγές που απαιτεί πριν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην ΕΕ που σκέφτεται να κάνει μέχρι το τέλος του 2017.

Σε αντάλλαγμα η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει διαδικασία χορήγησης ασύλου και να ανοίξει νέα κέντρα υποδοχής με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση της ΕΕ.

Από την πλευρά της η Άγκυρα αναμένεται να πιέσει τις Βρυξέλλες για την χαλάρωση των διατυπώσεων στην κυκλοφορία των πολιτών της στις ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης Σένγκεν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Τουρκία θα συνδεθούν με την πρόοδο των μέτρων που θα λάβει η τουρκική πλευρά για την άμβλυνση της πίεσης προς την Ευρώπη.