Με ξεδίπλωμα της… αστικής ευγένειας με μετωπικές συγκρούσεις, απίστευτο υβρεολόγιο και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να απειλεί να τινάξει ολόκληρη τη διαδικασία στον αέρα, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κούρσα της διαδοχής, συνεχίστηκε το σίριαλ της συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στη Νέα Δημοκρατία. Μήλον της έριδος, όπως και τις προηγούμενες φορές αποτέλεσε το αντίτιμο της συμμετοχής των μελών της ΝΔ στην εκλογική διαδικασία, αλλά κυρίως το θέμα της επιλογής της εταιρίας που θα διεξαγάγει την εκλογή.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, στην οποία έχει προσκληθεί και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, όπου κεντρικό θέμα θα είναι η στάση του κόμματος στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι μετά από τα χθεσινά έκτροπα, τα εσωκομματικά θα μονοπωλήσουν την ΚΟ.

Επί της ουσίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος μπήκε ως ταύρος εν υαλοπωλείο στην ΚΕΦΕ, αμφισβητεί την τήρηση των κανόνων, θέτοντας ευθέως θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας. Συνεργάτες του κατηγορούν ευθέως τον Ανδρέα Παπαμιμίκο και σημειώνουν ότι έτσι όπως «μεθοδεύονται» τα διαδικαστικά εκφράζονται έντονες ανησυχίες για νοθεία στις εκλογές.

«Δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ. Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες», δήλωσε αργότερα ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ προηγουμένως είχε κατηγορήσει ευθέως τον κ. Παπαμιμίκο.

Ενδεικτικό της οριακής κατάστασης στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης, είναι ότι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Τζιμάρας, απείλησε με μήνυση και αγωγή τον κ. Μεϊμαράκη για κάποιους χαρακτηρισμούς που του απηύθυνε.

Τι συνέβη στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Όλα ξεκίνησαν με ένα έντονο και θορυβώδη διάλογο του προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με μέλη της ΚΕΦΕ, ο οποίος αφού διέκοψε τη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ που ήταν σε εξέλιξη, ζήτησε από τον εκπρόσωπό του Θεόδωρο Αμπατζόγλου να αποχωρήσει, όπως και έγινε.

«Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μία κυβέρνηση που παραπαίει, εγώ δεν συμβάλλω στη γελοιοποίηση της διαδικασίας που ενσυνείδητα γίνεται από τον γραμματέα Παπαμιμίκο και κάποιους άλλους. Ούτε στο ντιμπέιτ συμμετέχω, που επίσης είναι γελοιοποίηση. Απαιτώ να τελειώσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις προδιαγραφές. Πάω να πω στον Αμπατζόγλου να αποχωρήσει», είχε δηλώσει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ο κ.Μεϊμαράκης.

Μπαίνοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ ο κ. Μεϊμαράκης σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις κατά του Ανδρέα Παπαμιμίκου και Τσιμάρα, κάνοντας λόγο για «καθυστερήσεις ώστε να μπαλώσουν τις μαϊμουδιές». Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για βαρύτατες εκφράσεις κατά των Παπαμιμίκου και Τσιμάρα, όπως «αρχ…α», μαλ…ς, «μ…να» και «θα σας γ….ω», ενώ απευθυνόμενος στον εκπρόσωπό του φέρεται να είπε «πάμε να φύγουμε από αυτό το μπ….λο» Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη άφηναν αιχμές για την επιλογή της εταιρίας που θα κάνει τις εκλογές από τον Παπαμιμίκο και το οικονομικό κόστος της διαδικασίας, ενώ σημείωναν ότι με τον τρόπο που μεθοδεύει η όλη εκλογική διαδικασία είναι διαβλητή.

Λίγα λεπτά μετά, γύρω στις 15:30, και αφού είχε διακοπεί η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, τα μέλη της ενημερώθηκαν ότι θα συνεδριάσουν ξανά στις 16:00.

Από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη έγινε γνωστό ότι ο εκπρόσωπος του Θεόδωρος Αμπατζόγλου θα συμμετάσχει ξανά σε συνεδρίαση της ΚΕΦΕ αφού καθοριστούν οι προδιαγραφές και προκηρυχθεί πρώτα ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε τα εξής: «Μόλις είχαμε συμφωνήσει ομόφωνα σε όλα και ήρθε ο πρόεδρος και συνέβη ό,τι είδατε. Το ξέσπασμα του προέδρου είναι μη ελεγχόμενο. Αυτή η εν εξάλλω κατάσταση είναι προβληματική για τον πρόεδρο και τη ΝΔ. Είχαμε συμφωνήσει και σε αντίτιμο 3 ευρώ για όλους. Εμείς επιστρέφουμε στην ΚΕΦΕ με τις αρχικές μας θέσεις».

Ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σπυρίδων Χρυσοφώτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ανέφερε: «Προτού συμβεί το περιστατικό που είδατε, είχαμε συμφωνήσει για το θέμα του διαγωνισμού πως την Πέμπτη θα ανοίξουν οι προσφορές. Δεν θέλαμε διάκριση παλιών και νέων μελών, όπως προβλέπει το καταστατικό άλλωστε, και είχαμε συμφωνήσει για αντίτιμο 3 ευρώ για όλους».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε από τη μεριά του πως «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΦΕ είχαμε συμφωνήσει σε όλα και συνέβη αυτό το περιστατικό. Εμείς για το καλό της ιστορίας της ΝΔ και σεβόμενοι τον κάθε νεοδημοκράτη ξεχωριστά θέλουμε να συνεχιστεί η διαδικασία και να οδηγηθούμε στην κάλπη στις 22 Νοεμβρίου. Η ενότητα της παράταξης είναι πέρα και πάνω από πρόσωπα».

Η απειλή για μήνυση του Τζιμάρα στον Μεϊμαράκη

Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Κώστας Τζιμάρας, αντιδρώντας σε επίθεση που δέχθηκε από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, δήλωσε: «Μετά την αναίτια, υβριστική και πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκα σήμερα από τον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, παρουσία των μελών της ΚΕΦΕ, δηλώνω ότι δεν θα τον παρακολουθήσω στο επίπεδο που επέλεξε να επιτεθεί εναντίον μου. Θέλω όμως να δηλώσω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αμφισβητήσει την τιμή και την υπόληψη μου, που είναι γνωστή στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στη 40χρονη διαδρομή μου σε αυτό. Προφανώς επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».

Τι απαντά ο Μεϊμαράκης

Ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε την απάντησή του για το συμβάν στην ΚΕΦΕ και τις κατηγορίες εναντίον του ότι σκόπιμα τορπιλίζει τη διαδικασία των εκλογών στη ΝΔ, με απάντηση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης.

«Την ώρα που ο κόσμος δοκιμάζεται από μια κυβέρνηση που αδίστακτα επιβάλλει καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων και μείωση του λαϊκού εισοδήματος δεν θα επιτρέψω να γελοιοποιηθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου στη ΝΔ. Απαίτησα όλες οι διαδικασίες να γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα. Δεν ανέχομαι παρασκήνια και σκοπιμότητες.

Απαιτώ να προχωρήσει η διαδικασία για τη μηχανογραφική υποστήριξη των εκλογών με ανάρτηση των προδιαγραφών στο διαδίκτυο ώστε να υπάρξει άπλετο φως για τη διασφάλιση και την εγγύηση της ψηφοφορίας. Ως πρόεδρος της ΝΔ έχω αποφασίσει να μην ανεχτώ διαδικασίες που εκθέτουν το κόμμα και πληγώνουν τους Νεοδημοκράτες», καταλήγει σε δήλωσή του ο κ. Μεϊμαράκης.

Χαμηλοί τόνοι από Παπαμιμίκο

Ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε ότι γεγονότα όπως τα σημερινά, αν και ατυχή, συμβαίνουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος και ούτε είναι παραγωγικό να τα σχολιάσει αυτή τη στιγμή.

«Αλλού είναι η ουσία. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και το αύριο της παράταξης», ανέφερε.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων έχουν ήδη καταλήξει στην ανακήρυξη των υποψηφίων, στην ημερομηνία των εκλογών, στον προσδιορισμό των εκλογικών κέντρων και τμημάτων και ότι ως εκλογικοί κατάλογοι θα χρησιμοποιηθούν αυτοί του υπουργείου Εσωτερικών.

Για τις τεχνικές προδιαγραφές είπε ότι εξαρχής έχει συσταθεί σχετική τεχνική επιτροπή (ξεχωριστά από την ΚΕΦΕ) με εκπροσώπους των υποψηφίων η οποία έχει ήδη προδιαγραφές που απαιτούνται για την υλοποίηση της ψηφοφορίας και οι οποίες θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος όπως έχει ήδη ανακοινωθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Ο κ. Παπαμιμίκος ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΦΕ.

Συμπλήρωσε ότι από την αρχή και πολύ πριν τη διακοπή της σημερινής συνεδρίασης αποφασίστηκε ομόφωνα και από όλους τους εκπροσώπους των υποψηφίων πως η επιτροπή προμηθειών του κόμματος θα αποσφραγίσει τις προσφορές των εταιρειών ενώπιον των εκπροσώπων των υποψηφίων την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.

«Όλα τα μέλη της ΚΕΦΕ σε πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας θα συνεχίσουμε κανονικά το έργο μας ολοκληρώνοντας τις θεσμικές διαδικασίες με πιστή τήρηση του καταστατικού προκειμένου να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έκφραση των μελών και των φίλων της ΝΔ», συμπλήρωσε ο γραμματέας της ΝΔ.

Οι αποφάσεις

Σύμφωνα με τις αποφάσεις, που βρήκαν σύμφωνους τους εκπροσώπους των τριών ανθυποψηφίων του προέδρου της ΝΔ, κυρίων Άδωνη Γεωργιάδη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα, θα ισχύσουν τα εξής:

– Στην ιστοσελίδα του κόμματος θα αναρτηθεί, μαζί με τις τεχνικές προδιαγραφές στις οποίες κατέληξε το αρμόδιο τμήμα της ΝΔ, η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την επιλογή, με κλειστές προσφορές, για την επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει την εκλογική διαδικασία.

– Οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 10% και θα φθάσουν τις 1.300 και θα στηθούν σε 900 διαφορετικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια.

– Η συνδρομή που θα καταβάλουν τόσο τα μέλη όσο και εκείνοι που θα προσέλθουν την ημερομηνία της εκλογής θα είναι ενιαία στο ύψος των τριών ευρώ.