«Το νέο κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο είναι ένας νέος κρίκος της επίθεσης διαρκείας κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, η οποία κλιμακώνεται απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Έρχεται να συμπληρώσει τα δύο προηγούμενα μνημόνια και το πρόσφατο 3ο μνημόνιο, ενώ θα ακολουθήσουν νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις το επόμενο διάστημα», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «η επίθεση απέναντι στους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, στοχοποιεί ιδιαίτερα όλους όσοι δεν βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, όλους όσοι μπορεί να στύψει περαιτέρω η κυβερνητική επίθεση».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «χαρακτηρίζονται “προνομιούχοι” οι συνταξιούχοι των 1.000 ευρώ που θα υποστούν νέες περικοπές, οι εργαζόμενοι που συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους με ενοίκια, οι αυτοαπασχολούμενοι που αποτελούν το μόνιμο στόχο κάθε προσπάθειας «καταπολέμησης της φοροδιαφυγής», προσθέτοντας ότι «η νέα κυβερνητική επίθεση περιλαμβάνει δραστικές αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, οδηγώντας με ταχύ ρυθμό στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πάνω απ’ το 67ο έτος, στην ίδια πορεία που ακολουθείται σ’ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση δρομολογεί τη δραστική περικοπή, που μπορεί να ξεπερνά και το 20%, των “πλούσιων” συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ».

Στην ανακοίνωση του κόμματος, τονίζεται ότι «το νομοσχέδιο συνεχίζει την προκλητική στήριξη στο μεγάλο κεφάλαιο, περιλαμβάνοντας διατάξεις απαλλαγής του από εισφορές προς τους δήμους, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνει τη φοροεπιδρομή στον λαό».

Το ΚΚΕ επισημαίνει τη μονιμοποίηση και διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο ακόμα πλήγμα στη λαϊκή οικογένεια, προσθέτει ότι «η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων και η επιβολή φορολόγησης και στα ανείσπρακτα ενοίκια χτυπάει σκληρά το συμπληρωματικό εισόδημα λαϊκών στρωμάτων» και σημειώνει πως «συγχρόνως, προετοιμάζεται νέο νομικό οπλοστάσιο, με τον μανδύα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, για την κλιμάκωση της φοροεπίθεσης, ενώ την ίδια ώρα η νόμιμη προκλητική φοροαποφυγή των μεγάλων ομίλων συνεχίζεται».

«Η διαγραφή των χρεών προς τον ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ γίνεται για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη κερδοφορία για το μεγάλο κεφάλαιο, πάντα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Τα χρέη ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ουσιαστικά διαγράφονται, με τα χρέη τους έναντι τρίτων να περνάνε στο κράτος, με στόχο να “καθαριστούν” απ’ τα βάρη του παρελθόντος για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση τους», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση των ομίλων, τη φθηνή εργατική δύναμη, τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για το μεγάλο κεφάλαιο, μέσα απ’ τις ιδιωτικοποιήσεις, και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης. Πρόκειται για τον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των ομίλων, που ακολουθείται σε ολόκληρη την ΕΕ», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «η απάτη της νέας κυβέρνησης να εμφανίσει ως δικαιότερη κατανομή των βαρών το να πληρώνουν συνεχώς οι φτωχοί, αφού οι εξαθλιωμένοι αδυνατούν να πληρώσουν δεν θα περάσει».

Το ΚΚΕ καλεί εργαζόμενους, άνεργους, αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, αγρότες και συνταξιούχους, σε μαζική συσπείρωση οργάνωση της πάλης και κλιμάκωση του αγώνα «απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων, που καταστρέφει τη ζωή μας».