Με το μείζον διακύβευμα να συνοψίζεται στο αντίτιμο της ψήφου για τα νέα μέλη που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, συνεδριάζει εκ νέου σήμερα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή με τη συμμετοχή και των εκπροσώπων των υποψηφίων. Παράλληλα, η ΚΕΦΕ θα αποφασίσει για τον αριθμό των εκλογικών κέντρων, ενώ θα τεθούν επί τάπητος και οι κατάλογοι των μελών.

Το θέμα έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, καθώς το κόστος εν πολλοίς θα καθορίσει και το εύρος της κοινωνικής βάσης που θα προσέλθει στις κάλπες.

Από την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για συμμετοχή με 20 ευρώ για όσα νέα μέλη θέλουν να εγγραφούν ώστε να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές. Η πρόταση αυτή ωστόσο έχει προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση των  τριών άλλων υποψηφίων που πίσω από αυτή την κίνηση «βλέπουν» μία προσπάθεια περιχαράκωσης της όλης διαδικασίας σε μία κλειστή κομματική κάστα, αντί να υπάρξει άνοιγμα στην κοινωνία. Συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα υπογράμμιζαν την Κυριακή ότι ο κ. Μεϊμαράκης επιμένει στην πρότασή του, την οποία έχει υποστηρίξει εδώ και μήνες κάνοντας λόγο για «περαστικούς» που θα ψηφίζουν, διότι «γνωρίζει ότι όσο ανοίγει η διαδικασία στην κοινωνία, το προβάδισμα που έχει στους ελεγχόμενους κομματικούς μηχανισμούς καθίσταται άχρηστο». Αντ’ αυτού και οι τρεις υποψήφιοι – είναι το μόνο σημείο στο οποίο βρίσκουν κοινό βηματισμό – προτείνουν συμμετοχή με το συμβολικό ποσό των 2 ευρώ.

Τις τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται να λάβει η ΚΕΦΕ, στην οποία σήμερα τα πνεύματα αναμένεται να ανέβουν εκ νέου κατακόρυφα. Ιδιαίτερη σημασία πάντως για την τελική απόφαση, έχουν οι ισορροπίες στην Επιτροπή, καθώς ο υπηρεσιακός πρόεδρος φέρεται να «ελέγχει» την πλειοψηφία της.

Περιοδεύουσα αξιωματική αντιπολίτευση

Κατά τα λοιπά, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ έχουν ξεκινήσει τις περιοδείες τους ανά την επικράτεια, ανεβάζοντας κατακόρυφα την αντιπολιτευτική ρητορική κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα.

Από την Κοζάνη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία ενόψει της δέσμης των προαπαιτούμενων που έρχεται στη Βουλή, τονίζοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει κάθε τι το οποίο θεωρεί θετικό, εποικοδομητικό, αναπτυξιακό και μεταρρυθμιστικό και θα αποδοκιμάσει κάθε μέτρο που είναι υφεσιακό, που είναι περικοπές και φόροι μόνο και μόνο για να συντηρηθεί ένα αναποτελεσματικό, μεγάλο και φθαρμένο κράτος».

«Η μνήμη μας σέρνει πίσω, αλλά και μας δημιουργεί περίσκεψη και περισυλλογή για το σήμερα», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «θεωρώ ότι και σήμερα μπορούμε, με πίστη και όραμα, να βγούμε από τα μνημόνια, να βρούμε εκείνη την κυριαρχία που απαιτείται, ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά με ανάπτυξη». Άφησε όμως και αιχμές κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι «μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί, εκτός από εκείνους οι οποίοι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτά και να προσπαθούν να παίρνουν αποφάσεις με επώδυνα μέτρα και αποφάσεις που οδηγούν σε ύφεση. Εμείς λυπούμαστε γι’ αυτά, δεν τα στηρίζουμε, κοιτάμε το μέλλον και προχωρούμε μπροστά».

«Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Και πρώτα απ’ όλα, υποσχέθηκε λιγότερους φόρους. Λιγότερους φόρους για τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον επαγγελματία, τον αγρότη, το μισθωτό. Αντί γι’ αυτό, οι πολίτες και η χώρα πνίγηκαν στους φόρους. Στους νέους, τους υψηλότερους, τους άδικους φόρους. Δεν τον ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα, αν μπορεί, αν αντέχει ο κόσμος να πληρώσει. Φορολογεί ό,τι κινείται, για να φτιάξει το παλιό κομματικό κράτος που ονειρεύεται. Το κράτος των φίλων, των συντεχνιών, των κομματαρχών του. Αυτό το κράτος, ζητάει με νέους φόρους, να πληρώσουμε ο κ. Τσίπρας. Έτσι η χώρα δεν θα βγει από το αδιέξοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας από τη Βέροια.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα που έχει προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τόπο. Χρειάζεται, όμως, ουσιαστική ανανέωση, διεύρυνση ώστε να ξαναγίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η οποία θα αγκαλιάσει όλους τους πολίτες που ασπάζονται τις αξίες της. Μόνο μέσα από μια γενναία και δυναμική ανανέωση, η Νέα Δημοκρατία θα μπορέσει να ξαναβρεί τη θέση που της αξίζει. Και η θέση που της αξίζει δεν είναι άλλη από το να είναι στην κορυφή και να ν έχει στα χέρια της την τύχη της διακυβέρνησης της χώρας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στον Έβρο.