Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας τάσσεται με συνέντευξή του στην Real News, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Πιστεύω ότι ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δύο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για τον λαό. Με διάλογο χωρίς αφορισμούς, αλλά με σεβασμό των διακριτών ρόλων, μπορούμε να διευκρινίσουμε τη νέα σχέση Εκκλησίας-κράτους, ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης. Διάλογος λοιπόν και όχι βιασύνες» επισημαίνει.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που εντοπίζονται ακόμα στα σχολεία ελέω έλλειψης εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «παλεύουμε για να καλύψουμε τα κενά των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν προέβλεψαν διορισμούς ούτε για να καλύψουν τις χιλιάδες θέσεις εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν τα τελευταία χρόνια» .

Περαιτέρω, επεσήμανε ότι παρά την οικονομική δυσπραγία διερευνάται η δυνατότητα διορισμού ενός αριθμού μονίμων μέσα στο 2016 και ότι η κυβέρνηση προχωρά για την τρέχουσα σχολική χρονιά σε 10% περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών σε σχέση με πέρυσι.

Ερωτηθείς για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Νίκος Φίλης έκανε λόγο για ζήτημα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και διευκρίνισε ότι «είναι ένα μέτρο που απομακρύνει την Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό κανόνα. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα ο ΦΠΑ στον ιδιωτικό τομέα και άλλο στο συνοικιακό φροντιστήριο, το οποίο καλύπτει ανεπάρκειες του δημόσιου σχολείου».