Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου αναφέρθηκε για άλλη μια φορά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό L’ Obs.

«Το δημοψήφισμα δεν ήταν σχεδιασμένο για να κερδηθεί, αλλά για να χαθεί, ώστε να βρεθεί μια δικαιολογία για την επικείμενη υποταγή. Πραγματικά το πιστεύω», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε:

«Τη νύχτα του δημοψηφίσματος, όταν έφτασε το μαγευτικό 62% υπέρ του όχι, βρισκόμουν στον 7ο ουρανό. Αλλά δεν ήταν το αποτέλεσμα που ο Τσίπρας ευχόταν. Αποτυπωνόταν ξεκάθαρα στο πρόσωπό του. Έτσι την ίδια νύχτα μου είπε: “Είναι ώρα να παραδοθούμε”. Του απάντησα: ‘Όχι εγώ'”».

Ο πρώην υπουργός συνέχισε την αφήγησή του: «Μιλήσαμε φιλικά. Γεμάτοι θλίψη και αγάπη. Πίστευε ότι η Ελλάδα θα καταστρεφόταν αν επιμέναμε. Δεν συμμεριζόμουν αυτήν την άποψη κι έφυγα».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στους Podemos της Ισπανίας, λέγοντας πως υπέστησαν μεγάλη ζημιά, λόγω των όσων έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι η άνοδος τους ήταν βασικός λόγος που η Ευρώπη στράφηκε ενάντια στην Αριστερά στην Ελλάδα.