Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για να ακολουθήσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του, σχολιάζοντας ότι καλό θα ήταν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης να εναλλάσσονται στις ομιλίες τους, με αφορμή θέμα που είχε προκύψει νωρίτερα. Ο πρωθυπουργός, κατόπιν, επέλεξε να στρέψει τα βέλη του κατά της ΝΔ, αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα όσα ακούστηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Βουλή, σημειώνοντας πως «δεν άκουσε» ούτε νέες προτάσεις, αλλά ούτε και κριτικής στις δικές του θέσεις. «Η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων μετατράπηκε σε αρένα εσωκομματικών διαφωνιών για το ποιος μπορεί να κάνει τη ζωή του Τσίπρα δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την πορεία της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως «αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση», με ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης το Νοέμβριο, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου, κατόπιν έναρξη της συζήτησης για την απομειώση του χρέους και τέλος έξοδο στις αγορές στο τέλος του 2017.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε πως σε 10 μέρες θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες και κάλεσε τις «προοδευτικές δυνάμεις» να το ψηφίσουν, εγκαλώντας τα όμως ότι με τη μέχρι σήμερα στάση τους, αποτελούν ουσιαστικά «ουρά της ΝΔ».

Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρα δήλωσε:

  • Καλό θα ήταν να εναλλάσσονται από εδώ και πέρα βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης στις ομιλίες τους (σ.σ. ο πρωθυπουργός έκανε το σχόλιο αυτό με αφορμή τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για το γεγονός ότι πριν από αυτόν είχαν μιλήσει διαδοχικά αρκετοί υπουργοί).
  • Αυτή η τετραετία θα είναι η τετραετία της εξόδου από την κρίση. Μια τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές ρίξεις. Φιλόδοξο αλλά και συγκεκριμένο το πρόγραμμά μας.
  • Πρώτος στόχος εντός του Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομειώση του χρέους. Στόχος μας στο τέλος του 2017 να ξαναβγούμε στις αγορές.
  • Δεν βγαίνεις στις αγορές όταν οι ανάγκες της χώρας είναι υψηλές και ακάλυπτες. Δεν βγαίνεις στις αγορές όταν έχεις μια οικονομία που στους δείκτες ανταγωνιστικότητας είναι τόσο χαμηλά.
  • Αυτό που γεννά την πολιτική αστάθεια και προξενεί κλίμα αβεβαιότητας είναι η κοινωνική ένταση που προκαλείται από την κοινωνική αδικία.
  • Πρώτο μας μέλημα, σε συνθήκες ασφυξίας, ήταν να σταματήσουμε τα περί success story και να αναδείξουμε πως στη χώρα έχει προκληθεί κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων.
  • Με επικοινωνιακό τρόπο προσπάθησε η ΝΔ να επιστρέψει στις αγορές ενώ ήξερε πως αυτό δεν γίνεται.
  • Περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιο που καταθέσαμε για να την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, φαίνεται, πως η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων μετατράπηκε σε αρένα εσωκομματικών διαφωνιών για το ποιος μπορεί να κάνει τη ζωή του Τσίπρα δύσκολη.
  • Η αξιωματική αντιπολίτευση αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Έχετε έλλειμμα στρατηγικής γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάνετε κριτική στις προτάσεις που σας καταθέτουμε. Δεν έχετε στρατηγικό της σχέδιο.
  • Δεν μας είπατε πώς θα εξασφαλίζατε 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 όπως προέβλεπε το προηγούμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Πόσα νέα μέτρα χρειάζονταν για να πιάσετε αυτό το στόχο; Τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο κύριος Σταϊκούρας έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις το Φεβρουάριο του 2015.
  • Η πραγματική ασθένειά σας είναι η εξουσιομανία. Αλλά με αυτή την στρατηγική δεν θα δείτε την εξουσία ούτε αυτή την 4ετία, ούτε την επόμενη.
  • Η ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσδοκούσε να αποτύχει η διαπραγματευτική μας προσπάθεια.
  • Βγάζουμε τα χέρια για να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και είμαστε περήφανοι για αυτό. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τα δύσκολα από την πρώτη γραμμής της μάχης. Τα δικά σας κάστανα προσπαθούμε να βγάλουμε από τη φωτιά.
  • Να σταματήσετε αυτή την ανοησία ότι φορτώσαμε με 90 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος. Θα σας το εξηγήσω τελευταία φορά: η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει χρηματοδότηση 86 δισ. ευρώ, αλλά τα 50 δισ. είναι αντικατάσταση μακρυχρόνιου με βραχυχρόνιο χρέος. Από τα υπόλοιπα 33 δισ. τα 7 δισ. πάνε για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν γνωρίζετε ότι τα 40 δισ. ευρώ της δικής σας ανακεφαλαιοποίησης δεν έφτασαν να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια;
  • Να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και με επιχειρήματα αλλά και με αριθμούς.
  • Μας ασκείτε κριτική για το ασφαλιστικό. Εγώ σας ζήτησα να μην κάνουμε μια μικροκομματική αντιπαράθεση. Εσείς ευθύνεστε για την σημερινή εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων μετά το καταστροφικό PSI και με την υλοποίηση μιας πολιτικής που συρρίκνωσε την ελληνική οικονομία κατά 25% και εκτίναξε την ανεργία στο 27%. Είναι υποκριτικό να κατηγορείτε εμάς. Εμείς θα βγάλουμε για άλλη μια φορά τα κάστανα από τη φωτιά.
  • Η δική μας κυβέρνηση κατόρθωσε να ανοίξει το ζήτημα του χρέους όταν ο Σαμαράς έλεγε πως είναι βιώσιμο. Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί. Γιατί δεν το είπε επί δικής σας διακυβέρνησης;
  • Η δική μας κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος με γνώμονα το εθνικό συμφέρον κι όχι την εξυπηρέτηση συμφερόντων.
  • Αναφέρθηκα προχτές σε τέσσερις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας: Τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μάχη για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά και τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Εμείς που δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι προσδοκούμε να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες σε αυτά τα 4 θέματα. Περίμενα ότι σε αυτά τα μέτωπα οι προοδευτικές δυνάμεις θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα για συμπόρευση ώστε να δώσουμε από κοινού αυτούς τους αγώνες. Αντ’ αυτού άκουσα μια έντονη πολεμική. Είτε άκουγες εκπροσώπους της ΝΔ είτε του προοδευτικού χώρου, δεν ξεχώριζαν. Συνεχίζετε στη γραμμή της προηγούμενης 5ετιας; Εμείς θα είμαστε εδώ για τα θέματα αυτά να συζητήσουμε κοινές προτάσεις και θέσεις. Αλλά αν συνεχίζετε να είστε ουρά της ΝΔ κακό της κεφαλής σας, κακό δικό σας, όχι δικό μας. Ίσως πιστεύετε ότι δεν θα τα κερδίσουμε αυτά. Θα διαψευστείτε, θα τα κερδίσουμε!
  • Δεν κατάλαβα ακριβώς τη θέση της ΝΔ ούτε στο θέμα των τραπεζών, ούτε στο θέμα των αδειών των ΜΜΕ. Στις 4 προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν απέναντί μας, ειδικά στο δημοψήφισμα. Δεν πήρα ποτέ να σηκώσω το τηλέφωνο και να παραπονεθώ. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν μας χρωστάει κανένας. Δεν ερχόμαστε με διάθεση ρεβανσισμού, αλλά ερχόμαστε με διάθεση να βάλουμε μια τάξη. Να ισχύουν οι νόμοι για όλους. Γι’ αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε όλοι μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες. Θα έρθει σε 10 μέρες στη Βουλή, να ψηφίσετε κι εσείς κ. Θεοδωράκη, κι εσείς κα Γεννηματά.
  • Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που έχει καταφέρει να οικοδομήσει στέρεες συμμαχίες, στο πλαίσιο πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Ενεργή εξωτερική πολιτική σημαίνει η χώρα να παραμένει ως κόμβος σε τρεις ηπείρους.
  • Θα διατηρήσουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ, συνεχίζοντας όμως να υποστηρίζουμε σθεναρά την αναγνώριση τους κράτους της Παλαιστίνης.
  • Αναθερμάναμε τις σχέσεις με τη Ρωσία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Κίνα, ενώ διατηρήσαμε σε καλό επίπεδο τη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Στον ΟΗΕ αναδείξαμε ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να τελειώσει με αίσιο τέλος η τραγωδία του νησιού.
  • Στον ΟΗΕ αναδείξαμε ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την επίλυση του κυπριακού, ώστε να τελειώσει με αίσιο τέλος η τραγωδία του νησιού. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς. Μιλάμε για ένα θέμα που δεν έχει περίπου, αλλά ακριβώς τη δική μου ηλικία. Στεκόμαστε στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη. Θεωρούμε θετική την αλλαγή ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Οποιοδήποτε σχέδιο ωφέλιμης λύσης οφείλει να τερματίζει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
  • Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας είναι να καταφέρουμε να βάλουμε τέλος στη μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη βήματα. Παρά το μικρό μας μέγεθος, αμφισβητήσαμε τους μονόδρομους των ελίτ. Ο ελληνικός λαός έχει γίνει σύμβολο σ’ όλο τον κόσμο. Γνωρίζουμε ότι οι δυσκολίες είναι πολλές, θα έχουμε αναταράξεις, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε. Να καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την πρωτοφανή κρίση με την κοινωνία και το λαό μας όρθιο.
  • Θα αλλάξουμε τη χώρα, με μέλημα την προστασία των αδύναμων, τη στήριξη των νέων, την απόδοση δικαιοσύνης, την ρύθμιση της εργασίας, το σεβασμό στο περιβάλλον και τη Δημοκρατία. Έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια για μία αναπτυξιακή πορεία με θετικό πρόσημο. Στο τέλος της τετραετίας, θα έχουμε δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, στόχος να ζούμε σε μία νέα χώρα.
  • Αυτή η 4ετια να μείνει στην ιστορία ως η 4ετια του τέλους της κρίσης. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι στο τέλος της 4ετιας θα έχουμε δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον, να ζούμε σε μια χώρα διαφορετική. Μια χώρα με δημοκρατική ευημερία, μια χώρα που οι νέοι άνθρωποι θα κοιτούν με αισιοδοξία το μέλλον. Σας καλώ να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ουσιαστική στήριξη σ’ αυτήν την προσπάθεια που ξεκινάμε.