Εθνικό Σχέδιο Δράσης ενάντια στη διαφθορά προανήγγειλε για την ερχόμενη τριετία ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, προτάσσοντας 47 στόχους, με 123 δράσεις και τομές, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων για τον τομέα της Δικαιοσύνης.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων την αναβάθμιση του ρόλου όλων των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και τη συγχώνευσή τους. Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των μηχανισμών αυτών, ενώ προανήγγειλε πλήρη αναμόρφωση του συστήματος συμβάσεων με το Δημόσιο.

Πέραν αυτών ο κ. Παπαγγελόπουλος στάθηκε στην πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά, αλκοόλ, και στον νέο νόμο για το πολιτικό χρήμα και το πόθεν έσχες των κρατικών λειτουργών.

«Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, και γνωρίζω νομοθετικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι. Η Δικαιοσύνη είναι τυφλή, αλλά δεν πρέπει να είναι κουφή. Να θυμούνται ότι δεν δικάζουν δικογραφίες, αλλά ανθρώπους. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην έχει εξαρτήσεις» σημείωσε, αφήνοντας αιχμές και προς τον δικαστικό κλάδο.

«Η Δικαιοσύνη αναπνέει, οι δικαιϊκοί μηχανισμοί λειτουργούν απρόσκοπτα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά, αλλά είναι πιο σημαντικά αυτά που θα ακολουθήσουν» κατέληξε.