Ολοκληρώθηκε πριν από λίγα η δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στο απογευματινό – βραδινό  κομμάτι της συνεδρίασης της Τρίτης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, άσκησαν έντονη κριτική στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι η πλήρης στασιμότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία και στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, με την παράλυση του παραγωγικού ιστού, συνθέτουν την εικόνα μιας εξαιρετικά σκληρής πραγματικότητας, και οι προγραμματικές δηλώσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αιτιολόγησε πως υγιείς επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, νέοι και νέες φεύγουν στο εξωτερικό, σε λίγο δεν θα έχουμε παραγωγική δραστηριότητα, και προσέθεσε πως μέσα σε αυτό το περιβάλλον ακούσαμε προγραμματικές δηλώσεις από μια άλλη εποχή, για άλλες ανάγκες, μιας άλλης κοινωνίας. «Η χώρα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο και εδώ ακούμε εκθέσεις ιδεών από την κυβέρνηση. Είχαμε παλαιότερα το τεχνητό κλίμα ευφορίας, το success story της ΝΔ και του κ. Σαμαρά, έχουμε τώρα το νέο success story του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα» ανέφερε.

Για αντιπαράθεση του μνημονιακού τόξου της κυβέρνησης με τις υπόλοιπες συνιστώσες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Κεντρώους, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισημαίνοντας πως το ΚΚΕ είναι σε αυτή τη Βουλή η μοναδική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. «Έχετε την ίδια γραμμή με επιμέρους διαφοροποιήσεις, όμως δεν συνιστούν καμία αλλαγή. Τι συνιστούν; Συντήρηση αυταπάτης ότι μπορεί ο καπιταλισμός να γίνει ανθρώπινος και αυτή είναι η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στον καπιταλιστικό σύστημα» ανέφερε και τόνισε πως δεν γίνεται μια ανάπτυξη που στηρίζεται στο αδηφάγο κεφάλαιο να έχει θετικό πρόσημο. «Αντικειμενικά κεφάλαιο σημαίνει εκμετάλλευση. Ο Ομπάμα έγινε πρότυπο. Αυτό εννοείτε κοινωνικό πρόσημο» επισήμανε ο κ. Παφίλης, καταλήγοντας πως ανάπτυξη υπέρ του λαού σημαίνει ότι αυτοί που παράγουν τον πλούτο να τον έχουν στα χέρια τους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει σε ό,τι σωστό, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα λύσει αυτή η κυβέρνηση τα προβλήματα της χώρας. Αφού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα του περασμένου εξαμήνου και αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, σημείωσε ότι «δεν θα προσπαθήσετε καν να λύσετε τα προβλήματα της χώρας, δεν ξέρετε τα προβλήματα της χώρας», και διευκρίνισε «γι’ αυτό δε σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης». «Είμαστε εδώ στο ίδιο έργο θεατές. Ίδια κυβέρνηση με αυτή του Ιανουαρίου, χωρίς όμως την ελπίδα. Ίδια κυβέρνηση. Ανύπαρκτη ελπίδα, λιγότερα και μικρότερα τα ψέματα. Ψέματα όμως» είπε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με την ονομαστική ψηφοφορία όπου εκτός… συγκλονιστικού απροόπτου η κυβέρνηση θα λάβει  την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.