Στη χρυσή τομή της 1ης Νοεμβρίου φαίνεται πως καταλήγει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα με διευρημένη σύνθεση και με εκπροσώπους των υποψηφίων, για την διεξαγωγή της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στη Νέα Δημοκρατία.

Οι τόνοι στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν ανέβει επικίνδυνα, έπεσαν με φόντο τον κοινό «εχθρό», που δεν ήταν άλλος από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ξεκίνησε τη Δευτέρα την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων. Ως εκ τούτου, η αποκλιμάκωση της εκρηκτικής κατάστασης που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες στο εσωτερικό της ΝΔ με εκατέρωθεν βολές και αιχμές, ξεκίνησε από τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ενόψει της κοινοβουλευτικής μάχης των προγραμματικών, στην οποία μετείχαν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο κλίμα αυτό εντάσσεται και η απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να καλέσει τον έτερο υποψήφιο για την αρχηγία της ΝΔ – πλην χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία προερχόμενο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Απόστολο Τζιτζικώστα, τόσο στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ισπανία στις 20 Οκτωβρίου, όσο και στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

«Ζήτησα από τον κ. Τζιτζικώστα, εφόσον θέλει να εκφράσει άποψη – γιατί πρέπει να τη γνωρίζουμε- να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να εκφράσει τη δική του άποψη για το τι θέλει να γίνει στην ψηφοφορία για τις προγραμματικές, αλλά και για τις ψηφοφορίες στους διάφορους νόμους που έρχονται, που είναι πάρα πολύ σοβαροί. Και πρέπει και εμείς να γνωρίζουμε τις δικές του απόψεις, αλλά και αυτός να γνωρίζει τις δικές μας απόψεις. Θεωρώ ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεννοηθούμε μέσα σε ένα πολύ καλό κλίμα, στο οποίο θα συνεργαστούμε για το καλό της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προσερχόμενος τη Δευτέρα στη Συγγρού.

Η κίνηση αυτή πάντως του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ κατά πολλούς στη γαλάζια παράταξη ερμηνεύθηκε περισσότερο ως «χτύπημα» στον Απόστολο Τζιτζικώστα για το κώλυμα που έχει για την εκλογή του στο Κοινοβούλιο μέχρι το 2019, παρά ως κίνηση ενωτικής διάθεσης.

Πάντως, ο κ. Τζιτζικώστας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη του γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προσέλθει στην επόμενη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Είναι πράγματι πολύ κρίσιμη η κατάσταση και πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί τις συνέπειες του Μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι στη διάθεσή σου ακόμα και σήμερα το βράδυ να έρθω στη διευρυμένη σύσκεψη, ή αύριο, ή όποτε μου πεις για ΚΟ. Σήμερα, κλείσαμε στόματα σε όσους αμφισβητούν την ενότητα της ΝΔ» φέρεται να σημείωσε ο 37χρονος υποψήφιος και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Απόστολε, σε ευχαριστώ. Έτσι πρέπει να πάμε. Θα σε ενημερώσω ανάλογα και με τις εξελίξεις για την Κ.Ο.» απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά.

Νωρίτερα πάντως, σε μία κίνηση διασκέδασης των εντυπώσεων, ο κ. Μεϊμαράκης είχε σπεύσει να διαψεύσει τις πληροφορίες που ήθελαν τον πρόεδρο της ΝΔ να προωθεί το σενάριο για εκλογές εξπρές σε αντίθεση με τους έτερους υποψηφίους, Απόστολο Τζιτζικώστα, Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη.

«Επειδή ακούω διαδικαστικά ζητήματα, θέλω να σας πω ότι δεν ασχολούμαι, δεν με ενδιαφέρουν. Όπως τα θέλουν, όποτε τα θέλουν. Θέλουν πολλές κάλπες; Μαζί τους. Θέλουν να μην πληρώνουμε τίποτα; Να μην πληρώνουμε τίποτα. Θέλουν να πάμε το Δεκέμβριο, θέλουν του χρόνου; Όποτε θέλουν. Εγώ για αυτά δεν συζητώ, δεν ασχολούμαι. Είπα την άποψή μου χωρίς να πω ημερομηνία. Είπα για μια διαδικασία όπως έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Από εκεί και πέρα ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν», σημείωσε για το ζήτημα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις αυτές θα παρθούν από την ΚΕΦΕ.

«Δεν έχει νόημα να τσακωνόμαστε γι’ αυτά. Όποιος και να εκλεγεί Νεοδημοκράτης θα ‘ναι και θα τον υπηρετήσουμε. Όποτε θέλουν λοιπόν. Και το ’16, δεν με νοιάζει», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Πρόταση για πέντε προσυνεδριακές συνδιασκέψεις από Τζιτζικώστα

Απάντηση στην τοποθέτηση του κ Ευάγγελου Μειμαράκη για την εκλογική διαδικασία, αλλά και πρόταση για προσυνεδριακό διάλογο με πέντε θεματικές, έκανε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στην δήλωσή του αναφέρει: Καλωσορίζουμε την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη. Πρέπει να διευκολυνθούν όλα τα μέλη και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας να εκφράσουν τη βούλησή τους, όπως ακριβώς προβλέπει το καταστατικό μας. Η νέα συλλογικότητα, που υποστηρίζουμε, είναι πηγή δύναμης και το πρώτο σοβαρό μήνυμα που περιμένει να δει η ελληνική κοινωνία από ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα.Όπως δηλαδή πρέπει να είναι η Νέα Δημοκρατία».

Ακολούθως προτείνει την διεξαγωγή πέντε θεματικών συνδιασκέψεων, στις οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν όλοι οι υποψήφιοι «επειδή όλα τα μέλη, τα στελέχη και φυσικά οι βουλευτές του κόμματος πρέπει να γνωρίζουν τις θέσεις, τις προτάσεις, τον τρόπο υλοποίησης αυτών και το όραμα για την Παράταξή μας αλλά και τη χώρα». Ο κ. Τζιτζικώστας προτείνει σαν ενδεικτικά βασικά θέματα:

– την Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα,

– την Κοινωνική Συνοχή,

– τους Νέους και την Ανεργία,

– τους Θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα και

– και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος.

Στην δήλωσή του καταλήγει ότι «Μόνο με εξαντλητικό και δομημένο διάλογο καθώς και ουσιαστική συμμετοχή της κοινωνίας θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει σελίδα και να ξαναγίνει ελκυστική στους πολίτες».

Παράλληλα, συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα καθιστούν ξεκάθαρο ότι ο κ. Τζιτζικώστας αποδέχεται την πρόταση για συμμετοχή του στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ. Παράλληλα ζητούν απο τον πρόεδρο της ΝΔ Β. Μεϊμαρακη, να ορίσει τη σχετική ημερομηνία σύγκλισης της Κ.Ο..