Σε θέση μάχης για το γαλάζιο χρίσμα βρίσκονται οι τρεις υποψήφιοι της ΝΔ, με τις τις υποψηφιότητες των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Κυριάκου Μητσοτάκη και Απόστολου Τζιτζικώστα να έχουν ήδη κατατεθεί στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

Παρά τα ενωτικά μηνύματα που επιχειρούν να στείλουν όλοι οι υποψήφιοι, το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος μυρίζει «μπαρούτι» με εκατέρωθεν αιχμές και σκληρές «σπόντες», ενώ ήδη το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης των υποψηφίων δεν είναι άλλο από την ακριβή ημερομηνία των εκωκομματικών εκλογών.

Στο στρατηγείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη επιθυμούν την άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκρίνοντας τις εσωκομματικές διαδικασίες σε χρόνο εξπρές εντός του Οκτωβρίου με μία πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο.

Συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη σημειώνουν ότι επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου μπορεί να επιφέρει σοβαρά τραύματα στη συνοχή και την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρώντας να παρουσιάσουν τον μεταβατικό πρόεδρο ως θεματοφύλακα της ενότητας της παράταξης. Την ίδια ώρα πάντως, τόσο από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και από αυτή του Απόστολου Τζιτζικώστα, προκρίνεται η προσφυγή στις κάλπες στα μέσα Νοεμβρίου, καθώς ζητούν ανοιχτό διάλογο και αναλυτική προβολή προγραμμάτων και θέσεων ώστε να κρίνει η κοινωνική βάση του κόμματος ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός.

Οι τελικές αποφάσεις πάντως για την ακριβή ημερομηνία της εσωκομματικής διαδικασίας θα ληφθούν τη Δευτέρα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Τα «στρατηγεία» των υποψηφίων έχουν ήδη στηθεί και στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν μέχρι την τελική ημέρα της κάλπης αναμένεται να κυριαρχήσουν τόσο οι παρασκηνιακές ζυμώσεις και οι συμμαχίες, όσο και η κατακόρυφη άνοδος του πολιτικού θερμομέτρου, με πολλά γαλάζια στελέχη να υπογραμμίζουν τον κίνδυνο ανεπανόρθωτων πληγμάτων στο εσωτερικό της παράταξης.

Κατάθεση υποψηφιότητας με σκληρά καρφιά από τον Μεϊμαράκη

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία της ΝΔ κατέθεσε στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τις απαραίτητες 50 υπογραφές μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. «Ήμουν πάντα παρών στη ΝΔ, ακόμη και στα δύσκολα, ενώ άλλοι, αφού την εκμεταλλεύτηκαν, την εγκατέλειψαν», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου αφήνοντας αιχμές για στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που αποστασιοποιήθηκαν.

Στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη καταστρώνουν τα σχέδια για την εσωκομματική μάχη προκρίνοντας δύο βασικούς άξονες. Την διασφάλιση της ενότητας της παράταξης, αφού όπως τόνισε και ο ίδιος ο μεταβατικός πρόεδρος, ήταν πάντα παρών στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και την εμπειρία η οποία μπορεί να αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά στο τιμόνι της Συγγρού.

Παράλληλα, στο πλευρό του κ. Μεϊμαράκη έχουν ταχθεί οι «βαρονίες» της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ακόμα και η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να μην στηρίζει – προς ώρας τουλάχιστον – την υποψηφιότητα του αδερφού της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην κούρσα και ο Μητσοτάκης

Τις 50 υπογραφές που απαιτούνταν προκειμένου να είναι και επίσημα υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε λίγο μετά τις 11 το πρωί ο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους υπογράμμισε το «ευρωπαϊκό» άρωμα που αποπνέει η υποψηφιότητά του με τις υπογραφές δύο ευρωβουλευτών της ΝΔ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης που εκφράζει την πιο φιλελεύθερη πολιτική πτυχή της γαλάζιας παράταξης, θέλοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη για την στροφή στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας συμπεριέλαβε υπογραφές από τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και από τη νεολαία του κόμματος. Στις 50 υπογραφές των μελών της Πολιτικής Επιτροπής ζήτησε να μην υπάρχουν υπογραφές από βουλευτές, συνδικαλιστές και περιφερειάρχες.

Εξερχόμενος του κτηρίου της λεωφόρου Συγγρού ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ευχαρίστησε τα 50 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ που υπέγραψαν, εξέφρασε την προσδοκία του για έναν «δημιουργικό διάλογο« και τόνισε ότι «από τη στροφή της ΝΔ στην κοινωνία το κόμμα θα βγει πιο ενωμένο και πιο ισχυρό».

Σαφής έχει καταστεί ήδη η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαχωρίσει την εσωκομματική διαδικασία από το επώνυμό του, καθώς σε ουκ ολίγες συνεντεύξεις του έχει ζητήσει από τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας να τον ψηφίσει ή να τον απορρίψει για τις θέσεις του και τις προτάσεις του και όχι λόγω ονόματος.

«Τολμάμε να ελπίζουμε» τονίζει ο Τζιτζικώστας

Ο 37χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας προσερχόμενος στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού τόνισε πως «αυτό που βιώνει η χώρα μας δεν είναι απλά μία κρίση, είναι παρακμή» επισημαίνοντας πως η απογοήτευση των πολιτών δεν έχει να κάνει μόνο με τα οικονομικά αλλά και με την έλλειψη οράματος. «Χρειάζεται μία άλλη νοοτροπία, χρειαζόμαστε τη στήριξη και την επιβράβευση της δημιουργικότητας αλλά και ένα κράτος που να λειτουργεί».

Όπως ανέφερε, οι μάχες θα δοθούν το επόμενο διάστημα μαζί με τους πολίτες. «Βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο χθες, τολμάμε να ελπίζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος της υποψηφιότητας από τη βόρεια Ελλάδα είναι όπως διαμηνύει ο ίδιος και συνεργάτες του η επανασύνδεση της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνική βάση του κόμματος και όχι η προσκόλλησή του στην κομματική βάση «που πλέον δεν μπορεί να αφουγκραστεί τα μηνύματα της κοινωνίας». Πέραν του αδιαμφισβήτητου ρεύματος που παρουσιάζει ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη βόρεια Ελλάδα, κάτι που είχε διαφανεί από την σαρωτική επικράτησή του  στης περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου του 2014 ως «αντάρτης» μάλιστα έναντι του υποψηφίου που είχε πάρει το χρίσμα από τον Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Ιωαννίδη, ιδιαίτερη διείσδυση εμφανίζεται να παρουσιάζει στη νέα γενιά και την κοινωνική πλειοψηφία της βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

Στα σημαντικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα προσμετρούν συνεργάτες του το γεγονός ότι είναι δεν προέρχεται από κάποιο «τζάκι» της κεντροδεξιάς και ότι είναι «αμόλυντος» από τη μνημονιακή λαίλαπα των τελευταίων ετών, αφού προέρχεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είναι αιρετός, άρα δεν θα μπορεί να δίνει εφόσον εκλεγεί τις μάχες στη Βουλή, βάζει στο προσκήνιο το ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα σενάριο της δυαρχίας στο κόμμα.

Κόπηκε στην κούρσα ο Άδωνις Γεωργιάδης

Εκτός της κούρσας διαδοχής για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας έμεινε ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού η υποψηφιότητά του απερρίφθη ομόφωνα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης.

Ο κ. Γεωργιάδης κατάφερε να συγκεντρώσει την τελευταία στιγμή τις 50 υπογραφές από την Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. Έτσι, έφτασε στα γραφεία της ΝΔ λίγα λεπτά μετά τις 18.00 προκειμένου να καταθέσει την υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή επικαλούμενη την εκπρόθεσμη κατάθεση, απέρριψε ομόφωνα την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη. «Η ΚΕΦΕ διαπίστωσε ότι υποβλήθηκε εκπρόθεσμα φάκελος υποψηφιότητας από το μέλος του κόμματος κ. Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη. Με ομόφωνη απόφασή της η ΚΕΦΕ απέρριψε την εν λόγω υποψηφιότητα, λόγω του εκπροθέσμου της κατάθεσής της», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Στο αυτοκίνητο πληροφορήθηκα, όχι από το κόμμα μου δυστυχώς, αλλά από δημοσιογράφους ότι απορρίφθηκε η υποψηφιότητά μου, γιατί ήρθα καθυστερημένος 6-8 λεπτά. Ζήτω συγγνώμη για την καθυστέρηση, έπεσα σε κίνηση στο δρόμο. Τη ΝΔ την αγαπάμε. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα προστατεύσουμε αυτή τη διαδικασία. Μίλησα με τους κ.κ Μεϊμαράκη και Τζιτζικώστα, οι οποίοι διαφωνούν με αυτή την απόφαση της ΚΕΦΕ και ζητούν να την επανεξετάσει. Δεν έχω βρει τον κ. Μητσοτάκη ακόμα, αλλά είμαι βέβαιος ότι έχει την ίδια άποψη», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Αν αρχίζαμε να τηρούμε τα τυπικά στοιχεία θα είχα πολλά να πω. Π.χ. ο Σάκης Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕΦΕ έχει κάνει δήλωση ότι διαφωνεί με την υποψηφιότητά μου. Βάσει καταστατικού δεν θα έπρεπε να είναι μέλος της ΚΕΦΕ», συμπλήρωσε.